Ουρολοίμωξη: Ποια τα ένοχα βακτήρια

Η ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να προκληθεί από μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια που ζουν στο έντερο όπως το βακτήριο E. Coli, το οποίο αποτελεί και την πιο συχνή αιτία ουρολοίμωξης.

Υπεύθυνα για τις ουρολοιμώξεις είναι επίσης και τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα. Στην πλειοψηφία κάποια βακτήρια που μπορεί να εισέλθουν στην ουρήθρα αποβάλλονται μέσω της ούρησης. Ωστόσο ορισμένες φορές ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και εγκαθίστανται στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:  Αναγκαία η δημιουργία ηπατολογικής κλινικής

Η λοίμωξη της ουρήθρας ονομάζεται ουρηθρίτιδα, της ουροδόχου κύστης κυστίτιδα και σε περίπτωση που τα βακτήρια «περάσουν» προς τα πάνω και φτάσουν να μολύνουν τα νεφρά, πυελονεφρίτιδα αντίστοιχα.

Ουρολοίμωξη: Οι παράγοντες κινδύνου
Λάθος κίνηση

Η μη προσεκτική καθαριότητα κατά την επίσκεψη στην τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη. Το σκούπισμα πρέπει να γίνεται από μπρος προς τα πίσω και όχι το ανάποδο.

Αναβολή της ούρησης

Η αναβολή της ούρησης συμβάλλει στο να συσσωρευτούν περισσότερα μικρόβια και να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας λοίμωξη.

Αντισύλληψη

Συχνές ουρολοιμώξεις παρουσιάζουν, επίσης, γυναίκες που χρησιμοποιούν σπερματοκτόνες ουσίες αλλά και διάφραγμα στο κόλπο, καθώς ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.

Διαβάστε επίσης:  «Περίεργα» φάρμακα στο διαδίκτυο υπόσχονται θεραπεία

Στενά ρούχα

Τα στενά και σφιχτά ρούχα και εσώρουχα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μικροβίων, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και του γεγονότος ότι η περιοχή των γεννητικών οργάνων πιέζεται και δεν αναπνέει.

Σεξουαλικές επαφές

Ορισμένα από τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοίμωξη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα για αυτό τον λόγο άλλωστε, όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους νοσήσει πρέπει και ο άλλος να κάνει προληπτικά εξετάσεις.

Έλλειψη νερού

Το νερό βοηθά στην συχνή ούρηση που σημαίνει και αποβολή των μικροβίων που έχουν φτάσει στη ουρήθρα. Η μη ούρηση όπως είπαμε και πιο πάνω συμβάλει στην ανάπτυξη των μικροβίων.

Διαβάστε επίσης:  Απεργία στα κρατικά νοσηλευτήρια λόγω συλλογικής σύμβασης

Παθολογικές αιτίες

Ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και διάφορα νευρολογικά προβλήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να προκαλέσουν συχνές ουρολοιμώξεις.

Μολυσμένα Νερά

Δεν είναι τυχαίο ότι με την έλευση του καλοκαιριού αυξάνονται και ουρολοιμώξεις. Το μολυσμένο νερό, η βρώμικη θάλασσα και η κολύμβηση σε πισίνα που το νερό δεν ανανεώνεται όσο τακτικά χρειάζεται αποτελούν εστίες μικροβίων.

Προϊόντα υγιεινής

Τα προϊόντα υγιεινής όπως σερβιέτες και τα ταμπόν αποτελούν εστίες μικροβίων όταν δεν αλλάζονται συχνά.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.