Saturday, July 12, 2025

Όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος

Όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη τη μέρα, έχουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, σε σύγκριση με όσους πίνουν λιγότερα από τρία τέτοια ποτά τον μήνα, δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 90.504 γυναίκες, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο «Nutrition 2022» της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή.

Μεγαλύτερος ο Κίνδυνος Καρκίνου του Ήπατος Λόγω της Μεγάλης Κατανάλωσης Αναψυκτικών.Περίπου το 7% κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη ημερησίως, ενώ στην πορεία 205 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος.

Διαβάστε επίσης:  Μασάζ προσώπου

Η συχνότητα του καρκίνου του ήπατος έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την πλειονότητα των ασθενών αποτελούν η χρόνια ηπατίτιδα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, όμως περίπου το 40% των περιστατικών αυτού του καρκίνου δεν εξηγούνται με αυτές τις αιτίες.

Η τακτική κατανάλωση ποτών με ζάχαρη έχει συνδεθεί από άλλες έρευνες με διάφορα προβλήματα υγείας.

Αν και η κατανάλωσή τους έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθεί να είναι συχνή.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι πιθανώς σχετίζονται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, που με τη σειρά τους αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.

Διαβάστε επίσης:  Απειλούνται ζωές λόγω παραπληροφόρησης

Επίσης τα ζαχαρούχα ροφήματα συμβάλλουν σε αυξημένη ινσουλινοαντίσταση και σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, δύο παράγοντες που κάνουν κακό στην υγεία του εν λόγω οργάνου.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, συνιστά έναν πιθανό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.

Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η μείωση αυτών των αναψυκτικών μπορεί να αποτελέσει μια στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση των περιστατικών καρκίνου του ήπατος.

Η αντικατάσταση των αναψυκτικών που έχουν ζάχαρη, με νερό και με καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος, επίκουρος καθηγητής Σουεχόνγκ Ζανγκ του Χάρβαρντ.

Διαβάστε επίσης:  Πειραματικό φάρμακο καίει το λίπος και μειώνει το σάκχαρο

Hot this week

Έρχεται νομοθετική μάχη για την ευθανασία – Ποιοι λένε “ναι” και ποιοι “όχι”

Αρχίζει από τον Σεπτέμβριο η κατ’ άρθρο συζήτηση του...

Υπ. Υγείας: Η καλή όραση κρίσιμη παράμετρος στην πρόληψη τροχαίων

Η καλή όραση αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στην πρόληψη των...

Έγκριση από Υπουργικό διαδικασίας αναγνώρισης εθνικών εργαστηρίων αναφοράς

Τη διαδικασία αναγνώρισης εθνικών εργαστηρίων αναφοράς για εξειδικευμένες διαγνωστικές...

Topics

Ιατρική πράξη με αυστηρές προδιαγραφές τα ενέσιμα φαρμακευτικά προϊόντα, τονίζουν οι ιατροί

Η χορήγηση ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων – όπως τα προϊόντα...

Προσωρινή μετακίνηση του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου 

Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υποδομών του, το...

Related Articles

Popular Categories