Saturday, November 23, 2024

Όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος

Όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη τη μέρα, έχουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, σε σύγκριση με όσους πίνουν λιγότερα από τρία τέτοια ποτά τον μήνα, δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 90.504 γυναίκες, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο «Nutrition 2022» της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή.

Μεγαλύτερος ο Κίνδυνος Καρκίνου του Ήπατος Λόγω της Μεγάλης Κατανάλωσης Αναψυκτικών.Περίπου το 7% κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη ημερησίως, ενώ στην πορεία 205 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος.

Διαβάστε επίσης:  Ηλεκτρονικός οδηγός για το ΓεΣΥ: Επικοινωνία, πληροφόρηση και στοιχεία παρόχων

Η συχνότητα του καρκίνου του ήπατος έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την πλειονότητα των ασθενών αποτελούν η χρόνια ηπατίτιδα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, όμως περίπου το 40% των περιστατικών αυτού του καρκίνου δεν εξηγούνται με αυτές τις αιτίες.

Η τακτική κατανάλωση ποτών με ζάχαρη έχει συνδεθεί από άλλες έρευνες με διάφορα προβλήματα υγείας.

Αν και η κατανάλωσή τους έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθεί να είναι συχνή.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι πιθανώς σχετίζονται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, που με τη σειρά τους αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.

Διαβάστε επίσης:  Τι είναι το CoQ10 και ποια τα οφέλη του για το δέρμα

Επίσης τα ζαχαρούχα ροφήματα συμβάλλουν σε αυξημένη ινσουλινοαντίσταση και σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, δύο παράγοντες που κάνουν κακό στην υγεία του εν λόγω οργάνου.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, συνιστά έναν πιθανό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.

Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η μείωση αυτών των αναψυκτικών μπορεί να αποτελέσει μια στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση των περιστατικών καρκίνου του ήπατος.

Η αντικατάσταση των αναψυκτικών που έχουν ζάχαρη, με νερό και με καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος, επίκουρος καθηγητής Σουεχόνγκ Ζανγκ του Χάρβαρντ.

Hot this week

Ετοιμάζεται για απεργία γιατρών ο ΟΚΥπΥ, είναι ανοιχτός σε διάλογο, λέει ο Χαριλάου

Ο ΟΚΥπΥ προετοιμάζεται για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που...

Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του ΓΝ Αμμοχώστου, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ

Στα δέκα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό της επένδυσης...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης...

Προκήρυξη τριών κενών θέσεων Τεχνικών Μηχανικών (Ηλεκτρολογίας) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για τρεις (3) κενές θέσεις Τεχνικών Μηχανικών (Ηλεκτρολογίας) του Οργανισμού...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Μηχανολογική Μηχανική) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Μηχανολογική Μηχανική) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών...

Προκήρυξη τριών κενών Θέσεων Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Πολιτική Μηχανική) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για τρεις (3) κενές θέσεις Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Πολιτική Μηχανική) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας,...

Related Articles

Popular Categories