Οι καλύτερες ασκήσεις γυμναστικής για να αντιμετωπίσετε τις ενοχλήσεις της αρθρίτιδας

Τι είναι Aρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και τα κύρια συμπτώματα της είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις, που συνήθως επιδεινώνονται με την ηλικία.

Ποια τα είδη της;

Η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας. Άλλοι τύποι είναι η ουρική αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, εντεροπαθητική αρθρίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα και δευτερογενής αρθρίτιδα.

Προβολή

Λίγα λόγια για τους δύο πιο συνηθισμένους τύπους:

Οστεοαρθρίτιδα: η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, ενώ είναι επίσης συχνή σε γυναίκες και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή να σχετίζεται με άλλες παθήσεις που έχουν να κάνουν με τις αρθρώσεις όπως είναι η ουρική αρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται σε αρθρώσεις που επωμίζονται αρκετό βάρος όπως τα γόνατα, μηροί και σπονδυλική στήλη. Επίσης συχνή είναι και στα πέλματα και στα χέρια. Οι υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος σπάνια επηρεάζονται, εκτός εάν έχει προϋπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Διαβάστε επίσης:  ΠΟΥ: Οι χώρες να επενδύσουν περισσότερο στην ψυχική υγεία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί αλλοιώσεις στις αρθρώσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια και φλεγμονώδης ασθένεια που επηρεάζει τον αρθρικό υμένα γι’ αυτό και οι, αρθρώσεις χαρακτηρίζονται από άλγος, δυσκαμψία και δυσμορφία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Τα συχνότερα συμπτώματα της είναι ο πόνος και το οίδημα στις αρθρώσεις, καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία, η νόσος περιορίζει την κινητικότητα στην καθημερινή διαβίωση.

 

Πως η Γυμναστική συνδέεται με την Αρθρίτιδα;

Η συμμετοχή ατόμων με φλεγμονώδη ή εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων σε προγράμματα γυμναστικής είναι αρκετά ευνοϊκή. Η βελτίωση τόσο της αερόβιας ικανότητας, όσο και της αντοχής, της δύναμης και της ευκαμψίας συμβάλλουν στην βελτίωση της γενικότερης κατάστασης του ατόμου ως προς την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, την μείωση του οιδήματος και του πόνου των αρθρώσεων. Ωστόσο τα άτομα αυτά πρέπει να πραγματοποιούν ασκήσεις που να είναι προσαρμοσμένες ανάλογα της μορφής της νόσου για να μην επιβαρύνεται η πάσχουσα άρθρωση.

Διαβάστε επίσης:  Οδηγίες προστασίας από οξεία γαστρεντερίτιδα

Ένα πρόγραμμα άσκησης μικρής έως μέτριας έντασης, σταδιακά αυξανόμενη, έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στην μείωση των προβλημάτων που εμφανίζονται σε αυτές τις κατάστάσεις όπως την μειωμένη ελαστικότητα των αρθρώσεων, μυϊκή ατροφία, αδυναμία, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, κατατονία και το μειωμένο όριο αντίληψης του πόνου. Η σωστά σχεδιασμένη άσκηση είναι ασφαλής για κάθε στάδιο και μορφή της νόσου.

Προτεινόμενες Ασκήσεις

Σχετικά με τις ασκήσεις και το είδος της φυσικής δραστηριότητας που πρέπει να επιλέγουν οι άνθρωποι με αρθρίτιδα αυτές είναι ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης που δεν ασκούν πίεση στις αρθρώσεις. Τέτοιες δραστηριότητες είναι:

  • περπάτημα
  • ποδηλασία
  • κολύμπι
  • κηπουρική
  • ομαδικά μαθήματα άσκησης (π.χ. tai chi, pilates)
  • χορός
Διαβάστε επίσης:  Τα καλοκαιρινά φρούτα που ενισχύουν την υγεία και βοηθούν να ξεφύγετε από την καλοκαιρινή ζέστη

Είναι σημαντική η καθοδήγηση τόσο από τον θεράπων ιατρό όσο και από έναν φυσικοθεραπευτή και γυμναστή σχετικά με τον τύπο αλλά και την ποσότητα της δραστηριότητας που ταιριάζουν στις ικανότητές και τους στόχους υγείας του καθενός.