Οι φυσικοί τρόποι που θα σου χαρίσουν καλύτερη διάθεση

Συχνά η κακή μας διάθεση οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, μιας ορμόνης που δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, προβλημάτων στον ύπνο, άγχους, θυμού, διπολικής διαταραχής, διατροφικών διαταραχών καθώς και με ημικρανίες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει χαρακτηριστεί και ως «ορμόνη της ευτυχίας». Αν λοιπόν θέλεις να αποκτήσεις καλύτερη διάθεση δες με ποιους φυσικούς τρόπους μπορείς να ανεβάσεις τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σου.

Οι φυσικοί τρόποι να ανεβάσεις τα επίπεδα σεροτονίνης
Διατροφή
Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να προμηθευτούμε απευθείας την σεροτονίνη από τη διατροφή μας, μπορούμε ωστόσο να πάρουμε τρυπτοφάνη. Πρόκειται για ένα αμινοξύ (ονομάζεται και L-τρυπτοφάνη) που συμβάλλει επίσης στη σύνθεση της νιασίνης (βιταμίνη Β3), η οποία με τη σειρά της βοηθά στο να παραχθεί η σεροτονίνη. Βρίσκεται σε πρωτεϊνούχες τροφές όπως το τυρί, το ασπράδι αβγού, το γάλα, το ψάρι, η γαλοπούλα, τα όσπρια, η σοκολάτα κ.ά. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς απορροφάται καλύτερα και μετατρέπεται σε σεροτονίνη όταν συνοδεύονται οι παραπάνω τροφές με υδατάνθρακες (περίπου 25-30 γραμμάρια υδατάνθρακα). Καλοί συνδυασμοί λοιπόν είναι:

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία

Ψωμί ολικής άλεσης με γαλοπούλα ή τυρί.
Νιφάδες βρώμης με μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς.
Σολομός με καστανό ρύζι.
Δαμάσκηνα ή ανανάς με κράκερς.
Άσκηση
Η γυμναστική και η άσκηση ενεργοποιούν την απελευθέρωση τρυπτοφάνης στο αίμα μας και ακολούθως στον εγκέφαλό μας. Καλύτερα αποτελέσματα έχει η αεροβική άσκηση όπως είναι το κολύμπι, η ποδηλασία, το έντονο περπάτημα, το τζόκινγκ, ο χορός κ.ά.

Ηλιοφάνεια
Τα επίπεδα σεροτονίνης είναι πιο χαμηλά τον χειμώνα και υψηλότερα το καλοκαίρι. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ηλιοφάνεια και την έκθεσή μας σε αυτήν, και στην παραγωγή σεροτονίνης από τον οργανισμό -ίσως μάλιστα το ίδιο το δέρμα μας να έχει την ικανότητα να την συνθέτει. 10-15 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε καλύτερη διάθεση, αρκεί φυσικά να μην ξεχνάμε το αντηλιακό μας!

Διαβάστε επίσης:  Αδυναμία προμήθειας αντιδιαβητικών φαρμάκων κατηγορίας Αναλόγων GLP-1

Συμπληρώματα διατροφής
Υπάρχουν κάποια συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν τον οργανισμό να παράξει περισσότερη σεροτονίνη αυξάνοντας την τρυπτοφάνη. Τέτοια είναι το 5-HTP (5-υδροξυτρυπτοφάνη), η τρυπτοφάνη, το υπέρικον (St. John’s wort), προβιοτικά (μπορείς να τα λάβεις και μέσω της διατροφής τρώγοντας γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο σουκρούτ κ.ά.) κ.ά. Φυσικά καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό πριν τα πάρεις. Εάν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας ή παίρνεις φάρμακα θα πρέπει να ρωτάς πάντα τον γιατρό σου πριν πάρεις συμπληρώματα διατροφής. Η μεγάλη δόση σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσει αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν σύνδρομο σεροτονίνης που μπορεί να αποβεί και μοιραίο.

Μασάζ
Δεν είναι ανάγκη να εμπιστευτείς επαγγελματία μασέζ, αρκεί να αφεθείς στα… τρυφερά χέρια του συντρόφου σου ή κάποιου άλλου αγαπημένου σου προσώπου για ένα χαλαρωτικό 20λεπτο μασάζ. Μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) ενώ αυξάνονται της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.

Διαβάστε επίσης:  Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών ετησίως στο Μακάρειο

Οραματισμός
Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μας κάνουν πιο δύσθυμους, μήπως όμως η καλή μας διάθεση μπορεί να τα αυξήσει; Φαίνεται λοιπόν ότι ναι. Με το να σκεπτόμαστε κάτι όμορφο, κάτι που να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα βοηθάμε τα επίπεδα της σεροτονίνης μας να αυξηθούν. Πώς θα το κάνεις αυτό; Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου: Ανακάλεσε ένα ευχάριστο γεγονός που σου έχει συμβεί στο παρελθόν, ή μια παλιότερη ωραία εμπειρία σου συντροφιά με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Δες παλιότερες φωτογραφίες από ευτυχισμένες σου στιγμές. Πέρασε λίγη ώρα αγκαλιά με το ζωάκι σου.