Οι 4 απλοί τρόποι αντιμετώπισης του πυρετού

Ο πυρετός αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε διάφορα νοσήματα και τις ιογενείς λοιμώξεις Όταν υπάρχει λοίμωξη ο οργανισμός αυξάνει τη ­θερμοκρασία του σώματος σε μια προσπάθεια να εξοντώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν «αγαπούν» τη ζέστη, αλλά το κρύο.

Οι ειδικοί τουλάχιστον τις πρώτες δεν συνιστούν τη λήψη δραστικών μέτρων, όπως η λήψη αντιπυρετικών.

Δείτε τι να κάνετε για να τον “ρίξετε”!

1. Ενυδάτωση

Ο πυρετός συνοδεύεται και από αυξημένη εφίδρωση, καθώς το σώμα προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Έτσι, είναι απαραίτητη η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είτε με νερό είτε με χυμούς.

2. Κομπρέσες

Διαβάστε επίσης:  Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή

Οι κομπρέσες βοηθούν ώστε να μην ανέβει πολύ ο πυρετός. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε στο μέτωπο, στους καρπούς και στις γάμπες και θα πρέπει να τις αλλάζετε όταν η θερμοκρασία τους φτάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

3. Μπάνιο με αιθέρια έλαια

Το χλιαρό μπάνιο αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα τα αιθέρια έλαια.

4. Παυσίπονα

Οι γενικευμένοι πόνοι στο σώμα που συχνά συνοδεύουν τον πυρετό αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη λήψη κοινών παυσίπονων, όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) και η ιβουπροφαίνη.
Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Πότε να επισκεφτείτε το γιατρό

Διαβάστε επίσης:  Θετική η Επιτροπή Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ

Ανησυχητικός θεωρείται ο πυρετός που ξεπερνά τους 38,8 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακά ή αναπνευστικά.

Επίσης, συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό όταν ο υψηλός πυρετός συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

δυσκαμψία του αυχένα,

έντονος βήχας, ο εμετός,

πόνος κατά τη βαθιά εισπνοή

κίτρινη ή πράσινη βλέννα από τη μύτη και

πόνος στο πρόσωπο.