Ο καρκίνος στο μαστό δεν είναι σπάνιος στον ανδρικό πληθυσμό

Μπορεί ο καρκίνος μαστού είναι συνηθέστερος στις γυναίκες, αλλά και οι άνδρες μπορεί να εκδηλώσουν τη νόσο. Η δημόσια εξομολόγηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Καράογλου για την περιπέτεια υγείας που είχε όταν διαγνώσθηκε με καρκίνο στο μαστό απέδειξε ότι η νόσος δεν είναι σπάνια στον ανδρικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με στοιχεία από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)) η νόσος εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους νέους.

Βάση των ίδιων στοιχείων στην Μεγάλη Βρετανία 340 άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τις γυναίκες φτάνεις τις 60.000.

Ποια είναι τα σημάδια sos
Ογκίδιο στον μαστό

Σύμφωνα με το NHS, τα κακοήθη ογκίδια μαστού εμφανίζονται συνήθως στο ένα μόνο στήθος, αναπτύσσονται κάτω ή γύρω από την θηλή και είναι συνήθως ανώδυνα.

Διαβάστε επίσης:  Σοκολατάκια γεμιστά με τριμμένα μπισκότα και καρύδια

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, ένα ογκίδιο στο στήθος ενός άντρα δεν είναι σημάδι καρκίνου, αλλά γυναικομαστίας (αυξημένος ιστός αρσενικού μαστού), λίπωμα, ή κύστη. Πάντως σε κάθε περίπτωση, αν εντοπίσετε ένα τέτοιο σημάδι στο στήθος καλό είναι να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας.

Εξάνθημα

Μια πληγή, ή εξάνθημα γύρω από τη θηλή που δεν υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σύμπτωμα. Οι άνδρες, ειδικά, θα πρέπει επίσης να ψάξουν για αλλαγή στην υφή του δέρματος σε ένα μεμονωμένο σημείο του στήθους.

Έκκριση υγρού από την θηλή

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε υγρό να βγαίνει από τη θηλή μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το NHS.

Διαβάστε επίσης:  Σπιτικές μπάρες με φιστίκια και μαύρη σοκολάτα

Πρήξιμο (οίδημα)

Αν η θηλή, ή ο περιβάλλον ιστός είναι σκληρός, κόκκινος ή διογκωμένος, τότε αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας δείκτης για καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, η περιοχή κοντά στη θηλή μπορεί να αρχίζει να ξεφλουδίζει και να σας προκαλεί φαγούρα.

Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό συνιστούν οι ειδικοί του NHS.