Άνοια: 2 + 1 τρόποι για δυνατή μνήμη

H άνοια χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, απέδειξε ότι οι σωματικές και ψυχικές δραστηριότητες, όπως οι δουλειές στο σπίτι, η άσκηση και η επίσκεψη στην οικογένεια και τους φίλους, μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου άνοιας.

Τι έδειξε η έρευνα

Στην μελέτη εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 501.376 ατόμων χωρίς άνοια από μια βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας 36 ετών.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένο κίνδυνο για άνοια:

Διαβάστε επίσης:  Σοκολατάκια γεμιστά με τριμμένα μπισκότα και καρύδια

σε ποσοστό 35% με την προϋπόθεση ότι ασκούνται τακτικά

σε ποσοστό 21% αν έκαναν δουλειές του σπιτιού και

σε ποσοστό 15% εφόσον είχαν καθημερινές επισκέψεις οικογένειας και φίλων

“Η μελέτη διαπίστωσε ότι με τη συχνότερη ενασχόληση με υγιείς σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες οι άνθρωποι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για άνοια”,  ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. So. Και συνέχισε:

“Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας. Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας είναι ενθαρρυντικά ως προς το ότι αυτές οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι ευεργετικές”.

Πάντως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες επωφελήθηκαν από την προστατευτική επίδραση των σωματικών και πνευματικών δραστηριοτήτων, είτε είχαν οικογενειακό ιστορικό άνοιας είτε όχι.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:  Καρκίνος του προστάτη: Σε μικρότερες ηλικίες εμφανίζεται πλέον η ασθένεια