Ο εμβολιασμός για HPV αποτελεί αποδοτική παρέμβαση

Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι ο εμβολιασμός και οι προληπτικές εξετάσεις αποτελούν αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα μακροχρόνια επένδυση για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του Συστήματος Υγείας αλλά και της ευημερίας των πολιτών της χώρας, είπε ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Δαμιανός με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης Έναντι του Ιού Ανθρώπινων Θηλωμάτων – HPV.

Σε χαιρετισμό του χθες Δευτέρα σε δημοσιογραφική διάσκεψη της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με θέμα τη «Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης Έναντι του Ιού Ανθρώπινων Θηλωμάτων – HPV», ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι στόχος της διεθνούς ημέρας ευαισθητοποίησης κατά του HPV είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού για την πρόληψη της νόσου και των σχετικών καρκίνων μέσω του εμβολιασμού και των προληπτικών εξετάσεων.

Διαβάστε επίσης:  Πέραν των 300 χειρουργείων στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Λευκωσίας

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός έναντι του HPV εφαρμόζεται δωρεάν σε παιδιά ηλικίας 11-13 ετών. Παράλληλα, παρακολουθείται η εμβολιαστική κάλυψη για έγκαιρη παρέμβαση και διορθωτικές ενέργειες με στόχο την εξάλειψη του HPV. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής και ο αντίκτυπος των εμβολιασμών, σημείωσε, θα προκύψουν σε λίγες δεκαετίες, όταν τα εμβολιασμένα άτομα θα είναι άνω των τριάντα ετών.

Σε παρουσίασή της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη είπε ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά με άμεση επαφή με άτομο που έχει επιμολυνθεί με τον ιό. Ο ιός HPV χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες –χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου προκαλούν τη δημιουργία κονδυλωμάτων και μυρμηγκιές στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό.

Διαβάστε επίσης:  Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την αιμορροφιλία

Στην κατηγορία του μετρίου κινδύνου προκαλούν το 26% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και στην κατηγορία υψηλού κινδύνου προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Όπως είπε η κ. Γιαννάκη, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ο 2ος σε συχνότητα μετά από τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Εμφανίζεται ηλικιακά μεταξύ 14 και 44 ετών. Παρουσιάζονται 28.600 περιστατικά ετησίως. Σχεδόν οι μισές γυναίκες πεθαίνουν από την ασθένεια.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κύπρος εισήγαγε το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 2016 σε κορίτσια Α’ τάξης. Το 2019 σε περιβάλλον ΓεΣΥ επεκτάθηκε και στα αγόρια. Από προσωπικούς ιατρούς παιδιών χορηγείται σε δύο δόσεις στην ηλικία 11-13 ετών -η 2η δόση μεταξύ 6 μηνών μετά την 1η.

Διαβάστε επίσης:  Κάλυψη πληθυσμού 99% από ΓεΣΥ, λέει ο Υπ. Υγείας εκφράζοντας υπερηφάνεια

Η κα Γιαννάκη τόνισε, τέλος, την αναγκαιότητα της πρόβλεψης της ασθένειας για άμεση θεραπεία