Νηστεία Σαρακοστής: Προσοχή στις πιθανές ελλείψεις που προκαλεί στον οργανισμό

Διατροφικά η νηστεία είναι μία παραλλαγή των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής με αποκλεισμό όλων των ζωικών τροφών πλην των θαλασσινών. Είναι πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικής ίνας και σύνθετων υδατανθράκων, αλλά και αυξημένη ποσότητα λιπαρών λόγω του ελαιολάδου. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες καλύπτονται κύρια από τα όσπρια, τα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς και από τα λεγόμενα «φυτικά τυριά» που είναι κύρια προϊόντα σόγιας.

Αν και ο χρόνος εφαρμογής είναι σχετικά περιορισμένος, τα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων είναι η έλλειψη σιδήρου, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και η έλλειψη βιταμίνης Β12.

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία λόγω σκόνης

Ο σίδηρος στα τρόφιμα υπάρχει σε δύο μορφές. Αιμικός (ζωικά τρόφιμα) και μη αιμικός (φυτικά). Η αιμική μορφή του σιδήρου είναι πιο εύκολα και άμεσα απορροφήσιμη σε σχέση με την μη αιμική. Είναι καλό λοιπόν να βοηθηθεί η απορρόφηση με την κατανάλωση τροφών όπως καρότο, λεμόνι και φρούτα.

Επικρατεί η αντίληψη ότι οι πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να επιτύχουμε πρόσληψη ασβεστίου και από φυτικές πηγές όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα και το σουσάμι.

Μοναδική πηγή της βιταμίνης Β12 είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ευτυχώς όμως για τους νηστεύοντες κυκλοφορούν στο εμπόριο αρκετά τυποποιημένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης εμπλουτισμένα σε Β12.