Μετάλλαξη Δέλτα: Πρακτικές συμβουλές για εμβολιασμένους και μη

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα σε νεότερες ηλικίες, 20-40 ετών, αλλά και στα παιδιά. Τα νέα κρούσματα αφορούν στην πλειοψηφία ανεμβολίαστους πολίτες.

Μάλιστα ο Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου Vanderbilt των ΗΠΑ Schaffner, επισημαίνει ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνει κάποιος ασφαλής από την μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πρακτικές συμβουλές
Για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές. Στην περίπτωση κοινωνικών επαφών ο οποιοσδήποτε θα πρέπει αν αναλογίζεται το ρίσκο της νόσησης.

Διαβάστε επίσης:  Λοίμωξη από ψευδομονάδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη εάν η επαφή θα είναι με εμβολιασμένα άτομα καθώς και το είδος της επαφής με αποφυγή του συγχρωτισμού.

Οι συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις, συνεστιάσεις θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ οι περιορισμένου τύπου κοινωνικές επαφές με λίγα άτομα, τα οποία είναι εμβολισμένα φαίνεται ότι είναι ασφαλείς.

Οι μαζικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης έναντι του κορονοϊού είναι απαραίτητοι ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα που αναμένεται έξαρση άλλων ιώσεων όπως της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.

Στους εμβολιασμένους ασθενείς μπορεί να γίνεται έλεγχος με rapid test, ο οποίος αν και δεν υποκαθιστά το μοριακό έλεγχο, μπορεί να δώσει γρήγορο αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:  Σοκολάτα: Τα υπέρ και τα κατά της πιο ‘γλυκιάς αμαρτίας’

Στην περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο τρεις έως πέντε μέρες μετά την έκθεση, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικός, και αυτό ισχύει τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Καθηγητής Schaffner επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια εμπόλεμη κατάσταση παγκοσμίως και ότι η νίκη στης μάχη έναντι του κορονοϊού δε μπορεί να στηριχτεί μόνο σε εθελοντές.

ΠΗΓΗhealthreport.gr