Μείωση λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ εισηγείται η Νευρολογική Εταιρεία

Τις προτάσεις της για μείωση των λιστών αναμονής που ταλανίζουν το ΓεΣΥ εισηγήθηκε η Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνάντηση που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Τα μέλη της Επιτροπής αναγνώρισαν την ύπαρξη του προβλήματος και ζήτησαν από τη Νευρολογική Εταιρεία να αποστείλει σημείωμα στη Βουλή με τις εισηγήσεις της, ώστε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Ο Μιχάλης Πρωτοπαπάς, πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου, χρησιμοποιώντας παραδείγματα ασθενών που έκαναν κατάχρηση του παραπεμπτικού που εκδίδει ο προσωπικός ιατρός, τόνισε ότι είναι σεβαστή η δεύτερη γνώμη ενός ιατρού, αλλά δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση.

Ο κ. Πρωτοπαπάς εισηγήθηκε να ισχύει το χρόνιο παραπεμπτικό για ένα γιατρό που το αιτήθηκε, ούτως ώστε να μη στερούνται άλλοι ασθενείς την ευκαιρία διευθέτησης ραντεβού. Ακόμη, εισηγήθηκε να χρεώνεται ο ασθενής με συμβολικό ποσό την επίσκεψη σε δεύτερο γιατρό για δεύτερη γνώμη που γίνεται αμέσως μετά την επίσκεψη στον πρώτο γιατρό. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αυτές οι εισηγήσεις δεν αφορούν χρόνιους ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:  Άρχισε 10/4 η πληροφόρηση ΟΑΥ για έκβαση αιτημάτων λογοθεραπείας σε δικαιούχους

Αναφερόμενος στον περιορισμό των μονάδων που έθεσε ο ΟΑΥ στις επισκέψεις ασθενών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην αποζημιώνονται για άλλες επισκέψεις, ο κ. Πρωτοπαπάς εισηγήθηκε μια επίσκεψη να διαρκεί τουλάχιστον μισή ώρα και να αποζημιώνεται με λογικό ποσό. «Οι λίστες αναμονής ταλαιπωρούν τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς», τόνισε.

Απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευθύμιου Δίπλαρου, ότι πρέπει να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης των δικαιούχων του ΓεΣΥ και ότι υπάρχει κατάχρηση, ο κ. Πρωτοπαπάς υπέδειξε ότι πρέπει να ενημερωθούν και ο ΟΑΥ και οι προσωπικοί ιατροί που εκδίδουν παραπεμπτικά, όχι μόνο οι ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:  Δρ. Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, εξέφρασε την ανησυχία της να μη χαθεί η δυνατότητα της λήψης δεύτερης ιατρικής γνώμης.