Μάσκα: Πόσο επηρεάζει την προπόνηση

Τελικά μπορούμε να αθληθούμε φορώντας μάσκα; Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν ισχυρίζεται, πως η χρήση μάσκας δεν επηρεάζει την έντονη προπόνηση.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, διαφωτίζει σχετικά με το θολό τοπίο περί μάσκας, σωματικής άσκησης και συνακόλουθου κινδύνου για την επαρκή πρόσληψη οξυγόνου ή, αντιστρόφως, την αυξημένη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τη χρήση μίας μάσκας τριών στρωμάτων, του τύπου που συνέστησε η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής Δημόσιας Υγείας του Καναδά, διευκρινίζοντας πως για τις μάσκες ενός στρώματος τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 δραστήριοι και υγιείς άνδρες και γυναίκες, με καταγραφή της διατροφής, της και της σωματικής δραστηριότητας και του ύπνου μία ημέρα πριν από τη δοκιμή.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν μια σύντομη προθέρμανση σε ποδήλατο γυμναστικής. Κατά το πείραμα, υπήρξε προοδευτική αύξηση της έντασης στο ποδήλατο, ενώ έπρεπε να διατηρήσουν τον απαιτούμενο ρυθμό πεντάλ. Όταν αδυνατούσαν να το πράξουν, η δοκιμασία ολοκληρωνόταν. Όπως εξήγησε ο Phil Chilibeck, καθηγητής στο Κολέγιο Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν, ένας συμμετέχων εξαντλείται συνήθως σε έξι έως δώδεκα λεπτά ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Στη διάρκεια των προσπαθειών, οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και τους μύες των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά εργαλεία μέτρησης, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση και μόνο ελάχιστη επίδραση στην οξυγόνωση του αίματος και των μυών.

Με βάση τα ευρήματα, ο Δρ Chilibeck προτείνει τη χρήση μάσκας στις αθλητικές εγκαταστάσεις, δεδομένου του υψηλού κινδύνου από τον μεγάλο όγκο αεροσταγονιδίων που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης.

Hot this week

Υποχρηματοδότηση και κακές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό

Ανά πάσα στιγμή οι 4 κλινικές του Νοσοκομείου Αθαλάσσας...

Διπλή διεθνής αναγνώριση για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου

Έλαβε εκ νέου διαπίστευση από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό...

Κλάδος Νοσηλευτικού Ψυχικής Υγείας: Απαραίτητη η αποκέντρωση υπηρεσιών σε όλες τις επαρχίες

Παραμονή δομών παροχής φροντίδας σε εξαρτημένα άτομα στη Λεμεσό...

Σταθεροποιείται η κατάσταση με τη γρίπη Α – Δεν προκαλεί ανησυχία ο ΟΚΥπΥ

Σταθεροποιημένη εμφανίζεται η κατάσταση των περιστατικών γρίπης Α στην...

ΓεΣΥ: Τέλος στις προφορικές συνταγές – όλα θα γίνονται με QR code!

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προχωρά στην κατάργηση της...

Related Articles

Popular Categories