Ανάρρωσες από Covid-19; Η νέα έρευνα για την ψυχολογία σου θα σε ξαφνιάσει

Και μάλλον δεν θα σου αρέσει.

Ο COVID-19 είναι μια μολυσματική νόσος που προκαλεί αναπνευστική ασθένεια, αλλά τα αποτελέσματά της μπορούν να το υπερβούν αυτό. Μια μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι επιζώντες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες, όπως άγχος και κατάθλιψη. Είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry στις 9 Νοεμβρίου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 69 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 62.000 ατόμων που είχαν COVID-19. Διαπίστωσαν ότι το 20% αυτών που είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό διαγνώστηκαν με ψυχιατρική διαταραχή εντός 90 ημερών( περίπου δύο φορές πιο πιθανό από άλλες ομάδες ασθενών με άλλες ασθένειες στο ίδιο χρονικό διάστημα).
«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι επιζώντες του COVID-19 θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας και τα ευρήματά μας … δείχνουν ότι αυτό είναι πιθανό», δήλωσε ο Paul Harrison, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Reuters. Προέτρεψε τους γιατρούς και τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να διερευνήσουν τις αιτίες και να εντοπίσουν νέες θεραπείες για την ψυχική ασθένεια μετά την ανάρρωση από COVID-19. «Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν φροντίδα, ειδικά επειδή τα αποτελέσματά μας είναι πιθανό να υποτιμούν τον αριθμό των ψυχιατρικών ασθενών», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:  Κατάθλιψη: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα μέσα από βίντεο

«Ενώ τα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι ο COVID-19 μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία καθώς και στη σωματική υγεία, δεν είναι γνωστό γιατί ο ιός φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ψυχιατρικής νόσου – και θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι», λέει η ψυχίατρος Margaret Seide.

«Είναι γνωστό ότι μετά την επιβίωση ενός τραυματικού συμβάντος μπορεί να υπάρξει αύξηση καταστάσεων όπως η αϋπνία, το άγχος και η κατάθλιψη», λέει η Seide, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Αυτό ακριβώς παρατηρείται στην περίοδο μετά τον COVID-19». Άλλος ένας λόγος για να είσαι πιο προσεκτική, να πλένεις τα χέρια σου και να τηρείς τα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε επίσης:  Ουρολοίμωξη και καλοκαίρι: Τα συμπτώματα