Κορονοϊός: Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας εν μέσω επιδημίας

Μέχρι στιγμής, όσοι έχουν προσβληθεί από κορονοϊού έχουν συνήθως ήπια συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης που περιλαμβάνουν πονόλαιμο, βήχα, αδιαθεσία και πόνους, πυρετό.

Ωστόσο, ένα ευτυχώς μικρό ποσοστό αυτών θα εμφανίσουν συμπτώματα σοβαρής πνευμονίας και επιπλοκές από την καρδιά, όπως μας ενημερώνει ο Ιωάννης Παληός, M.D., Ph.D., Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα;

Δεδομένης της φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλεί ο ιός, υπάρχει θεωρητικά κίνδυνος η λοίμωξη να προκαλέσει κάποια ρήξη αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες και να οδηγήσει σε οξύ στεφανιαίο επεισόδιο (έμφραγμα).

Η οξεία φλεγμονή που προκαλείται από την ιογενή λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οξεία μυοκαρδίτιδα και να επιδεινώσει την καρδιακή λειτουργία .

Ποιές μπορεί να είναι οι σοβαρότερες επιπλοκές στην καρδιά από τη λοίμωξη COVID-19;

Οξεία μυοκαρδίτιδα, απορρύθμιση προϋπάρχουσας καρδιακής νόσου (καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση), οξύ καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Διαβάστε επίσης:  Μύθοι και αλήθειες για τον θυροειδή

Ποιά είναι τα συμπτώματα ενός καρδιακού επεισοδίου και τί πρέπει να κάνω;

Μπορεί να είναι ένας οξύς πόνος στο στήθος, ένα αίσθημα έντονου σφιξίματος πίσω από το στέρνο πιθανόν με επέκταση προς το λαιμό ή την πλάτη, μια αιφνίδια δυσφορία με ζάλη, εφίδρωση, αίσθημα παλμών και τάση για λιποθυμία.

Μπορεί ωστόσο ειδικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τα συμπτώματα να είναι σιωπηλά και ύπουλα και να μην είναι τόσο τυπικά. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι πολύτιμος και θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Είμαι γνωστός καρδιοπαθής. Βρίσκομαι σε μεγαλύτερο κίνδυνο;

Ωστόσο, άνθρωποι με υποκείμενη καρδιακή νόσο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα της λοίμωξης ή να έχουν πιο βαριά λοίμωξη από άλλους. Όταν ο ιός εισέλθει στο σώμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες, ενώ προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση που επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα με πολλούς τρόπους.

Διαβάστε επίσης:  5 τρόποι ευεξίας για τις μέρες που παραμένεις ακόμη στην καραντίνα

Λόγω της λοίμωξης των πνευμόνων προκαλείται ελάττωση του διαθέσιμου οξυγόνου και επομένως μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα του μυοκαρδίου) από τη σχετική έλλειψη οξυγόνου.

Επιπλέον η γενικευμένη φλεγμονή οδηγεί σε πτώση της πίεσης με αποτέλεσμα τη χαμηλή καρδιακή παροχή και κατά συνέπεια ισχαιμία ενώ ακόμη μπορεί να διεγείρει φλεγμονώδεις διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση οξέος εμφράγματος ή οξείας μυοκαρδίτιδας.

.Αν έχω βάλει βηματοδότη ή προσθετική βαλβίδα κινδυνεύω;

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο ιός προσβάλει εμφυτευμένες συσκευές όπως είναι οι βηματοδότες ή οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές ή να προκαλεί λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα σε ασθενείς με βαλβιδοπάθειες ή προσθετικές βαλβίδες.

Αν πάσχω από κολπική μαρμαρυγή διατρέχω υψηλότερο κίνδυνο;

Η κολπική μαρμαρυγή από μόνη της δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι πιο ηλικιωμένοι ενώ έχουν άλλες συνοδές παθήσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα αν προσβληθούν.

Διαβάστε επίσης:  Πώς μπορεί να αλλάξει η δομή του σώματος με την άσκηση;

Έχω υπέρταση που όμως έχω ρυθμίσει σωστά με φαρμακευτική αγωγή. Είμαι σε μεγαλύτερο κίνδυνο;

Αρχικά φάνηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός που νόσησαν βαριά έπασχαν από νόσους όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση. Όμως η υπέρταση και ο διαβήτης συναντώνται συχνότερα στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς όπου η θνητότητα της λοίμωξης COVID-19 είναι υψηλότερη και επομένως δεν τεκμηριώνεται πως μη υπερήλικες ασθενείς με καλώς ρυθμισμένη αρτηριακή υπέρταση βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πρέπει να τροποποιήσω τη δοσολογία των φαρμάκων που λαμβάνω για την καρδιακή μου πάθηση;

Οποιαδήποτε μεταβολή της φαρμακευτικής σας αγωγής που δε γίνεται με οδηγία του θεράποντος ιατρού μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο ή να οδηγήσει σε απορρύθμιση της καρδιακής σας νόσου. Σας συστήνετε επομένως να λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί.