Κορονοϊός: «Όχι» σε παυσίπονα πριν το εμβόλιο

Όσοι κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καλό είναι να αποφεύγουν τη λήψη κοινών παυσίπονων για να μην μειωθεί η παραγωγή αντισωμάτων.

“Δεν συνιστούμε προ-φαρμακευτική αγωγή με ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη πριν από το εμβόλιο COVID-19, λόγω της έλλειψης δεδομένων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις αντιδράσεις των αντισωμάτων που προκαλούνται από το εμβόλιο”, δήλωσε στο ABC News ο δρ. Simone Wildes, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο South Shore.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων προκαλούνται από την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί και αρχίζει να δημιουργεί ανοσία στην COVID-19.

Όμως τα παυσίπονα μπορεί να αποτρέψουν την λειτουργία τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος και να επιβραδύνουν την ανοσοαπόκριση. Υπάρχει μια θεωρία ότι η λήψη αυτών των φαρμάκων πριν από την ανοσοποίηση μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Διαβάστε επίσης:  Τα 5 καλύτερα λάδια για το πρόσωπό σου!

 

“Όλοι θέλουμε τη βέλτιστη ανταπόκριση στο εμβόλιο COVID-19”, δήλωσε ο δρ. William Schaffner, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Vanderbilt.

“Συνιστούμε, παρ’ εκτός κι εάν οι άνθρωποι έχουν έντονη αντίδραση στην πρώτη δόση του εμβολίου, να μην παίρνουν παυσίπονα πριν το κάνουν”.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν ότι μετά το εμβόλιο COVID-19, θα πρέπει να παρακολουθείτε τις παρενέργειες. Μάλιστα συστήσουν να μιλήστε με τον γιατρό σας πριν από τον εμβολιασμό, για να αποφασίσετε εάν θα πρέπει να πάρετε κάποια παυσίπονα ΜΕΤΑ το εμβόλιο.

Άλλοι, πιο φυσικοί τρόποι για την μείωση του πόνου περιλαμβάνουν:

Διαβάστε επίσης:  Αϋπνία: Αντί για υπνωτικά, το βρετανικό ΓΕΣΥ θα συνταγογραφεί app

την εφαρμογή ενός καθαρού, δροσερού, υγρού πανιού στο σημείο της ένεσης και
την κίνηση ή την άσκηση του χεριού σας
για τον πυρετό, πίνετε άφθονα υγρά και να ντύνεστε ελαφρά