Κορονοϊός – εμβόλια: Απαντήσεις σχετικά με την ασφάλεια τους

Είναι γεγονός ότι για τα περισσότερα εμβόλια που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας χρειάστηκε να περάσουν χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες για να φτάσουν από το στάδιο της έρευνας στην αγορά.

Ωστόσο αυτή τη φορά η πανδημία κινητοποίησε την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένας αγώνας σε υψηλές ταχύτητες προκείμενου να παρασκευασθούν τα εμβόλια κατά του Covid- 19.

Οι ελπίδες συνοδεύονται ωστόσο και από κάποιες ανησυχίες των πολιτών, που ζητούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια;

Τα εμβόλια συνήθως μιμούνται μέρος του ιού έναντι του οποίου μας προστατεύουν, πυροδοτώντας αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν και τα δύο μία νέα προσέγγιση, την οποία δεν έχουμε δει σε άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο στο παρελθόν. Χρησιμοποιούν γενετικό κώδικα αντί μέρος του ιού αυτού καθεαυτού με μία τεχνική, που ονομάζεται messenger RNA (mRNA).

Διαβάστε επίσης:  Αυτοσυγκράτηση για οξύθυμους χαρακτήρες

Άλλες εταιρείες αναπτύσσουν εμβόλια χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές: Το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν άλλο ιό, της οικογένειας του αδενοϊού, που έχει τροποποιηθεί κατά τρόπο ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης SARS-CoV-2. Ο ιός αυτός δεν αναπαράγεται ούτε προκαλεί ασθένεια. Η παρδοσιακή οδός προς ένα εμβόλιο είναι η χρήση απενεργοποιημένου ιού.

Τι παρενέργειες έχουν;

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες στις κλινικές δοκιμές των δύο εμβολίων, αν και περιμένουμε οι εταιρείες προς τα τέλη του μήνα να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων. Κάποια συμπτώματα όπως χαμηλός πυρετός ή ήπιος πόνος έχουν εκδηλωθεί, αλλά είναι συνηθισμένα στους εμβολιασμούς και δεν προκαλούν ανησυχία.

Διαβάστε επίσης:  «Αν είχαμε όλοι φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D πιθανώς θα είχαμε μόνο τους μισούς θανάτους από τον κορωνοϊό!»

Αποτρέπουν την μόλυνση;

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν τα εμβόλια θα αποτρέπουν το να κολλήσει κάποιος τον ιό ή θα αποτρέπουν το να εκδηλώσει συμπτώματα ή τουλάχιστον το να νοσήσει βαριά σε περίπτωση που κολλήσει. Εάν εμποδίζουν την μόλυνση θα εμποδίζουν και την μετάδοση από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Θα είναι αποτελεσματικά σε παιδιά και ηλικωμένους;

Παιδιά άνω των 12 ετών και ηλικιωμένοι έως και 85 ετών έχουν συμπεριληφθεί σε κλινικές μελέτες. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ξεχωριστά αποτελέσματα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα περισσότερα εμβόλια δεν λειτουργούν το ίδιο ικανοποιητικά σε ηλικιωμένους όσο σε νεότερους.

Διαβάστε επίσης:  Aπομακρύνετε τον κίνδυνο της άνοιας σε 2 λεπτά

Θα είναι υποχρεωτικό ή μπορώ να επιλέξω να μην εμβολιαστώ;

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να θωρακιστούμε απέναντι στον νέο κορωνοϊό.