Saturday, April 19, 2025

Καρκίνος: Μικρότερος ο κίνδυνος για όσους δεν τρώνε συχνά κρέας

Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ συχνά κρέας, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου (ορθοκολικό), δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο του καρκίνου Κόντι Γουότλινγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine«, ανέλυσαν στοιχεία για 472.337 ενήλικες 40 έως 70 ετών.

Η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος και ψαριού συσχετίστηκε με τη διάγνωση νέων καρκίνων σε βάθος δεκαετίας περίπου.
Το 52% των συμμετεχόντων έτρωγαν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, το 44% λιγότερες από πέντε φορές, το 2% έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας, ενώ ένα άλλο 2% δεν έτρωγαν ούτε ψάρια, καθώς ήσαν φυτοφάγοι.
Στη διάρκεια της μελέτης σχεδόν 55.000 άτομα ή το 12% εμφάνισαν καρκίνο.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους έτρωγαν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος καρκίνου ήταν:
2% μικρότερος για όσους όσους έτρωγαν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα (η μείωση του κινδύνου ήταν 9% ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου)
10% μικρότερος για όσους έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας
14% μικρότερος για όσους ήσαν φυτοφάγοι

Διαβάστε επίσης:  Πάρκινσον: Η σιωπηλή επανάσταση του σώματος

Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν:

20% μικρότερος στους άνδρες που έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας
31% μικρότερος σε όσους έκαναν φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τόσο το κρέας όσο και το ψάρι

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν 18% μικρότερος για όσες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έκαναν φυτοφαγία.

Hot this week

Topics

ΟΣΑΚ: Ορόσημο η 18η Απριλίου για τα δικαιώματα των ασθενών

Η 18η Απριλίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, αναδεικνύει...

ΟΚΥΠΥ: Δεν παραιτήθηκαν 13 γιατροί από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Διευκρινίσεις από τον ΟΚΥΠΥ για τις πρόσφατες παραιτήσεις στο...

Related Articles

Popular Categories