Καρδιακή ανεπάρκεια: Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο

Ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, υποδεικνύουν οι διατροφικές πληροφορίες από τρεις εκτενείς, αναγνωρισμένες μελέτες για τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με σχετική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Circulation: Heart Failure.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κολοράντο και Northwestern χρησιμοποίησαν την τεχνική της μηχανικής εκμάθησης μέσω της Πλατφόρμας Ιατρικής Ακριβείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης για να εξετάσουν δεδομένα από την αρχική κοόρτη της Μελέτης Καρδιάς Framingham. Στη συνέχεια τα συνέκριναν με δεδομένα από τη μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στην Κοινότητα και τη μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους. Κάθε μελέτη περιελάμβανε παρακολουθήσεις τουλάχιστον 10 ετών και, συγκεντρωτικά, οι μελέτες παρείχαν πληροφορίες για περισσότερους από 21.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ.

Για να αναλύσουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν την κατανάλωση σε καθόλου καφέ ημερησίως, μία, δύο και περισσότερες από τρεις κούπες καφέ ημερησίως. Και στις τρεις μελέτες, η κατανάλωση καφέ αναφερόταν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, χωρίς να υπάρχει βασική μονάδα μέτρησης.

Διαβάστε επίσης:  Η ψυχολογία της διατροφής: πώς επηρεάζει την υγεία