Καιρός να προσέξετε την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Πνευμονία: Συμπτώματα και οι κίνδυνοι – Ποιοι να κάνουν το εμβόλιο

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη που επηρεάζει τις πνευμονικές κυψελίδες (δηλαδή τους αεροφόρους σάκους στο εσωτερικό του πνεύμονα) γεμίζοντάς τες με υγρό, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή. Και παρότι δεν πρόκειται για σπάνια νόσο, εν μέσω πανδημίας η υγεία του αναπνευστικού συστήματος αποτελεί ακόμη ένα στοίχημα για τους επιστήμονες. Είναι ενδεικτικό ότι παρουσιάζεται ετησίως σε περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους.

Μόνο στις ΗΠΑ ευθύνεται για 50.000 απώλειες ετησίως. Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Harvard, καθώς η πανδημία που έχει προκαλέσει ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, «η πνευμονία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης:     Ιδέες για να Ανακαινίσετε την Ενοικιαζόμενη Κατοικία σας

Μερικά άτομα που έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι παρουσιάζουν πυρετό, πόνο στο σώμα, ξηρό βήχα, κόπωση και ρίγη, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, απώλεια όρεξης αλλά και ανοσμία». Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες του Harvard δημιούργησαν μια λίστα για όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την πνευμονία, εν μέσω της πανδημίας. Η πνευμονία μπορεί να είναι βακτηριακή, ιογενής ή μυκητιασική λοίμωξη -παθογόνα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη νόσο. Για παράδειγμα, η πιο κοινή αιτία της βακτηριακής πνευμονίας είναι ο πνευμονιόκοκκος. Αντίστοιχα, η πνευμονία μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή της γρίπης, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε επίσης:  «Γίνε και εσύ Πρεσβευτής Υγείας»

Αναλυτικότερα, πολλοί ιοί μπορούν να οδηγήσουν σε πνευμονία, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια εκδηλώνεται ήπια. Μερικές φορές, εντούτοις, τα συμπτώματα είναι σοβαρά, όπως στο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, μια λοίμωξη που εμφανίστηκε το 2003 και… πήρε το όνομά της από τον κορονοϊό SARS. Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 σημαίνει συνεπακόλουθα Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο από Κορονοϊό 2. Ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 μπορεί να εμφανίσουν το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) με αρκετούς από αυτούς να χρειάζονται διασωλήνωση. Το ARDS μπορεί να προκαλέσει ούλωση των πνευμόνων και είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή.

Ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου προφυλάσσει από τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας. Αν και οποιοσδήποτε δύναται να προσβληθεί από την πνευμονιοκοκκική νόσο, τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:  Κωνσταντίνος Φελλάς: Ευθανασία υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενούς

Τα παιδιά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες είναι τα εξής:

•Ηλικία κάτω των 2 ετών.

•Πηγαίνουν σε κέντρα φροντίδας παιδιών.

•Έχουν λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

•Πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, νεφρωσικό σύνδρομο, ανοσοκατασταλτικές παθήσεις, χρόνια αναπνευστική, καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσο.

•Πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία. Οι ενήλικοι, πάλι, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

•Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

•Ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια ηπατική νόσος, χρόνια καρδιακή νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, αλκοολισμός).

•Πάσχουν από διαταραχές στη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος (HIV/AIDS, καρκίνος, λειτουργική/ανατομική ασπληνία).

•Συστηματικοί καπνιστές.