Η Φροντίδα του Δέρματος τον Χειμώνα

Είναι σε όλους γνωστό ότι το κρύο και ο αέρας μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία, ερεθισμούς και κοκκινίλες στο δέρμα. Με την κατάλληλη περιποίηση και φροντίδα μπορείτε να απαλλαγείτε και να ανακουφιστείτε από αυτά τα προβλήματα.

Πρόσωπο: Τον χειμώνα ο αέρας είναι συνήθως ξηρός και η κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας συγκρατεί λιγότερο νερό, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ανταλλαγής θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου. Σιγά-σιγά η επιδερμίδα ξεφλουδίζει λόγω της έντονης αφυδάτωσης και το δέρμα γίνεται ξηρό και τραχύ στην υφή. Ένα πολύ ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, το οποίο εκτίθεται στις εναλλαγές του καιρού, γίνεται πιο εύθραυστο, πιο ευαίσθητο και κοκκινίζει εύκολα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ειδική φροντίδα με εξειδικευμένα προϊόντα που εξομαλύνουν τις κοκκινίλες.

Διαβάστε επίσης:  Απώλεια όσφρησης μετά από COVID-19: Με τι άλλο μπορεί να συνδέεται;

Σώμα: Κατά τους χειμερινούς μήνες αισθάνεστε το δέρμα του σώματός σας πολλές φορές να είναι ξηρό και ευαίσθητο μετά το μπάνιο παρόλο που χρησιμοποιείτε ενυδατικό γαλάκτωμα; Φροντίστε λοιπόν να κάνετε το ντους ή το μπάνιο σας με χλιαρό νερό, όχι πολύ ζεστό μέχρι 35 βαθμούς, χρησιμοποιώντας ένα υπερλιπαντικό υγρό σαπούνι. Ξεβγάλτε το σώμα σας με άφθονο νερό, στη συνέχεια σκουπίστε απαλά με την πετσέτα και ενώ το δέρμα είναι ακόμα νωπό, εφαρμόστε ένα παχύρρευστο γαλάκτωμα, θρεπτικό και ενυδατικό σε επαρκή ποσότητα. Δώστε ιδιαίτερη εμφάνιση στους αγκώνες, τις φτέρνες και τα γόνατα.

Χέρια: Τον χειμώνα συχνά τα χέρια μας είναι ξηρά και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εμφανίζουν σπασίματα και ορισμένες φορές αιμορραγούν. Η καλύτερη θεραπεία για τα σκασμένα χέρια φυσικά είναι η τακτική εφαρμογή μίας καλής κρέμας προστασίας μετά από κάθε πλύσιμο, καθώς και η χρήση γαντιών όταν χρησιμοποιούμε ισχυρά απορρυπαντικά ή ερεθιστικές ουσίες. Ιδιαίτερα το βράδυ, καλό θα είναι να βάζετε ένα παχύ στρώμα μιας θρεπτικής κρέμας χεριών πριν τον ύπνο και να φορέσετε βαμβακερά γάντια για όλη τη νύχτα, κάτι το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνετε μέχρι την πλήρη επούλωση των διαβρώσεων.

Διαβάστε επίσης:  Πόσο μεταδοτική είναι η ευλογιά των πιθήκων, πόσο προστατευμένοι είναι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς

Τα χείλη: Τα χείλη είναι επίσης μια περιοχή πολύ εκτεθειμένη και ευαίσθητη, την οποία θα πρέπει να φροντίσετε. Θα πρέπει να αποφεύγετε το δάγκωμα των χειλιών και το γλείψιμο με το σάλιο, που ενώ προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση, προκαλεί εντονότερη αφυδάτωση και διαβρώσεις. Σημαντικό είναι να ενυδατώνουμε τα χείλη μας καθημερινά με ένα πλούσιο ενυδατικό lip balm και να το επαναλαμβάνουμε συχνά και αρκετές φορές.

Τα πόδια: Ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε το πόσο υποφέρουν τα πόδια μας με το κρύο, καθώς το αγγειακό μας σύστημα παίρνει θερμότητα από τα άκρα με αποτέλεσμα την αφυδάτωση των ποδιών και τα σπασίματα. Πρέπει να φροντίσετε να αφαιρείτε τακτικά το νεκρό δέρμα από τις φτέρνες με μια ελαφρόπετρα και να κάνετε μασάζ στα πόδια με μια ειδική μαλακτική κρέμα ποδιών.

Διαβάστε επίσης:  Οι καλύτερες τροφές για μετά τη γυμναστική και πώς να τις μαγειρέψεις