Η έγκαιρη διάγνωση θεραπεύει το 90% των μελανωμάτων

Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) διοργανώνει κάθε χρόνο, στις 5 Μαΐου, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, η οποία έχει επεκταθεί και σε μήνα μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάχνων.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και τον Μάιο οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να προσέξουν το δέρμα τους, να το προστατεύσουν με αντιηλιακά και να ελέγχουν κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή που εντοπίζουν. Οι ειδικοί αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η εμφάνιση του μελανώματος είναι τόσο πιο συχνή όσο περισσότερο εκτεθειμένος είναι κάποιος στην υπεριώδη ακτινοβολία, που μπορεί να προέρχεται από τον ήλιο ή ακόμα και από solarium.

Διαβάστε επίσης:  Τα 5 καλύτερα λάδια για το πρόσωπό σου!