Η απώλεια γεύσης και τι μπορεί να σημαίνει

Κάποια ζητήματα υγείας και συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια γεύσης (αγευσία). Δες ποια είναι αυτά…
Φυσικά στη δύσκολη εποχή μας η απώλεια της γεύσης (αγευσία) ή/και της όσφρησης μπορεί να σημαίνει ότι πάσχουμε από Covid και χρειάζεται να το ελέγξουμε αμέσως. Αφού όμως αποκλείσουμε αυτήν την περίπτωση, τότε δες ποιοι είναι μερικοί άλλοι λόγοι που μπορεί να έχουμε χάσει τη γεύση μας.
Δες εδώ τι μπορεί να σημαίνει η απώλεια της όσφρησης.
Οδοντικά προβλήματα
Τερηδόνα, αποστήματα, μολύνσεις των δοντιών ή/και των ούλων μπορεί να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα ανθυγιεινό στοματικό περιβάλλον, το οποίο θα επηρεάσει και τη γεύση μας.

Καυτό φαγητό ή ποτό
Πρόκειται για την πιο απλή περίπτωση. Τρώγοντας ή πίνοντας κάτι ζεστό μπορεί προσωρινά να χάσουμε την αίσθηση της γεύσης. Δημιουργείται από την υψηλή θερμοκρασία ένα «τοπικό τραύμα» στους γευστικούς κάλυκες – γνωστό και ως κάψιμο της γλώσσας- το οποίο μπορεί να αλλάξει την αίσθηση της γεύσης μας.
Δες εδώ πώς μπορείς να αδυνατίσεις με τη δύναμη της όσφρησης.

Διαβάστε επίσης:  Αναγκαίο ένα πρωτόκολλο χειρισμού των περιστατικών άμβλωσης

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
Η ανεπάρκεια σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως π.χ. σε ψευδάργυρο μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της γεύσης. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και η έλλειψη βιταμίνης Β12, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Φαρμακευτικά σκευάσματα
Τα φάρμακα που λαμβάνουμε μέσω του στόματος περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στο σάλιο με αποτέλεσμα να έχουμε μια άσχημη και πικρή γεύση στο στόμα. Κάποια άλλα φάρμακα μπορεί να δηιουργήσουν ξηροστομία, δηλαδή οι σιελογόνοι αδένες μας δεν παράγουν αρκετό σάλιο. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των σωματιδίων της τροφής και των υποδοχέων γεύσης αλλάζει, μαζί με την αίσθηση της γεύσης.

Διαβάστε επίσης:  Με συμμετοχή 13 χωρών ξεκίνησε η 10η Συνάντηση Πρωτοβουλίας Μικρών Κρατών ΠΟΥ

Ασθένειες
Η γεύση και η όσφρηση μπορεί να επηρεαστεί από κάποιες ασθένειες όπως π.χ. αλλεργίες, ιγμορίτιδα, Covid κ.ά. καθώς επίσης και από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε π.χ. μόλυνση, καπνός τσιγάρου, έντονες διαφορές θερμοκρασίας κ.ά.

Κάπνισμα
Οι καπνιστές δεν έχουν καλή αίσθηση γεύσης, η οποία μάλιστα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Το κάπνισμα βλάπτει ή ακόμα και καταστρέφει τους γευστικούς κάλυκες που βρίσκονται στην επιφάνεια της γλώσσας και μας επιτρέπουν να γευόμαστε.

Ηλικία
Καθώς μεγαλώνουμε, η αναγέννηση των κυττάρων των υποδοχέων της γεύσης τείνει να επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα μια κάπως μειωμένη ικανότητα γεύσης. Όταν μειώνεται ο αριθμός των κυττάρων που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος έχει λιγότερες πληροφορίες για να αποκρυπτογραφήσει τη γεύση. Επίσης καθώς μεγαλώνουμε παράγεται λιγότερο σάλιο από τον οργανισμό μας, το οποίο είναι σημαντικό για να έχουμε αίσθηση της γεύσης.

Διαβάστε επίσης:  Παύλος Ιωάννου στη «Χ»: Ελπιδοφόρα έρευνα για ασθενείς με σύνδρομο Alport

Θεραπείες κατά του καρκίνου
Συχνά ασθενείς που υποβάλονται σε θεραπείες κατά του καρκίνου όπως χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες παραπονιούνται ότι έχουν απώλεια γεύσης ή ότι η τροφή τους έχει μεταλλική γεύση. Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια των θεραπειών και μπορεί να κρατήσει και μερικούς μήνες αφού τελειώσουν.

Χρόνιες παθήσεις
Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως π.χ. ερυθηματώδης λύκος, πολλαπλή σκλήρυνση συνήθως επηρεάζουν τη γεύση. Το ίδιο κάνουν και κάποιες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι φλεγονώδεις παθήσεις του εντέρου, καθώς επίσης και ασθένειες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.