Γλυκολικό οξύ για την όψη σας

Μπορεί το άκουσμα της λέξης οξύ να μας φοβίζει, όμως στις κατάλληλες συγκεντρώσεις είναι απολύτως ασφαλές και κατάλληλο για κάθε επιδερμίδα, ακόμα και την ευαίσθητη. Το γλυκολικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή ουσία που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο και είναι το μικρότερο σε μέγεθος από τα άλφα υδροξυοξέα.

Στην ίδια οικογένεια ανήκουν το λακτικό οξύ, το μαλικό οξύ και το κιτρικό οξύ, συστατικά που χρησιμοποιούν ευρέως οι δερματολόγοι για τα χημικά peelings. Η δράση του έχει πολλαπλά οφειλή, όμως το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι επιταχύνει την ανανέωση της επιδερμίδας, βελτιώνει τον τόνο και συμβάλλει στην αύξηση της γενικότερης λάμψης της.

Είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας που αποβάλλει τα θαμπά, νεκρά κύτταρα για να ανέβουν στην επιφάνεια νεότερα και πιο υγιή. Συγκριτικά με άλλα, το γλυκολικό οξύ είναι το πιο αποτελεσματικό, εφόσον χάρη στο μικρό μοριακό του βάρος διεισδύσει βαθύτερα στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης:  Τι μπορεί να προκαλούν οι προστατευτικές μάσκες στο δέρμα

Όπως προαναφέραμε, λόγω του μικρού μοριακού βάρους διεισδύει βαθιά στα θυλάκια των τριχών και διασπά το σμήγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπυράκια. Γι’ αυτό θεωρείται ένα από τα καλύτερα συστατικά για τη μείωση της ακμής, είτε πρόκειται για μικρά ή μεγάλα σπυράκια. Είναι ιδανικό για τη λιπαρή επιδερμίδα, γιατί ευνοεί την εξισορρόπηση του σμήγματος και κάνει τους διαστελλόμενους πόρους λιγότερο ορατούς.

Οι ιδιότητές του διεγείρουν τη λειτουργία των ινοβλαστών, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη και πλουσιότερη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, που κάνει το δέρμα είναι σφριγηλό, ελαστικό και ανθεκτικό. Επιπλέον, η δράση του ενισχύει τα επίπεδα ενυδάτωσης και λειαίνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Διαβάστε επίσης:  Πόσο μεταδοτική είναι, πόσο μας καλύπτει το εμβόλιο με τη νέα μετάλλαξη

Εκτός από αντιγηραντικός παράγοντας, αποτελεί ένα σύμμαχο ενάντια στην επιβλαβή δράση των UVA ακτίνων που ευθύνονται για τις δυσχρωμίες και τις ρυτίδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια καλλυντική σύνθεση με 10% γλυκολικό οξύ μπορεί να στοχεύσει ενάντια σε διάφορους τύπους υπερμελάγχρωσης μειώνοντας έως και 30% τις καφέ κηλίδες μέσα σε 4 εβδομάδες. Με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την απόφραξη των πόρων, τα θρεπτικά συστατικά των καλλυντικών διεισδύουν βαθύτερα και πιο γρήγορα στις κατώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας μεγιστοποιώντας το αποτέλεσμά τους. Η κοσμετολογία δημιούργησε εξειδικευμένες συνθέσεις με γλυκολικό οξύ που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στο σπίτι με ασφάλεια, ώστε να επωφελούμαστε από τα ποικίλα πλεονεκτήματά του.

Σε συγκέντρωση κάτω των 4%, βοηθά στην ήπια απολέπιση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί 1 ή 2 φορές την ημέρα ανάλογα με την ισχύ και το PH της σύνθεσης.

Διαβάστε επίσης:  Τονώστε την επιδερμίδα σας σε μερικά λεπτά

Σε συγκέντρωση από 4% ώς 10%, το συναντάμε σε καλλυντικά νύχτας που στοχεύουν κυρίως στα ορατά σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και η θαμπάδα.

Σε συγκέντρωση από 10% και άνω συνιστάται να χορηγείται από δερματολόγους.

Ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας ανάλογα με την περιεκτικότητά του. Ωστόσο, αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, έχετε ακμή, ευρυαγγείες, φωτοευαισθησίες ή φωτοαλλεργίες, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο μας πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή του.

Μην το απλώνετε γύρω από τα μάτια. Προτιμάτε να το εντάξετε στη βραδινή σας περιποίηση, ενώ το πρωί χρησιμοποιήστε υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας.

Να θυμάστε ότι η υπερβολική χρήση του, όπως και οποιουδήποτε απολεπιστικού παράγοντα, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα ή ερεθισμό.

vita.gr / επιμέλεια Κριστίν Κιλικίτα