Βελτιώστε τη διάθεσή σας με φυσικό τρόπο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην τελευταία ερευνητική μελέτη του, φαίνεται να καταγράφει την αυξητική τάση των περιπτώσεων με κατάθλιψη σε όλες τις χώρες και να εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2017 με τίτλο: Depression and Other Common Mental Disorders-Global Health Estimates και εκθέτει τα πιο πρόσφατα ποσοτικά στοιχεία σχετικά την κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές, μαζί με δεδομένα που αφορούν τις δυσάρεστες συνέπειες των διαταραχών αυτών όσον αφορά την υγεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παγκοσμίως, πάνω από 300 εκατομμύρια πολίτες υποφέρουν από κατάθλιψη, ποσό που ισοδυναμεί με το 4,4% του πληθυσμού της γης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των ατόμων με κοινές ψυχικές διαταραχές αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, επειδή ο πληθυσμός αναπτύσσεται και περισσότεροι άνθρωποι ζουν στην ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται συνήθως η κατάθλιψη και το άγχος.

Για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες ήρθαν αντιμέτωποι με καταθλιπτικές διαταραχές το έτος 2015, αγγίζοντας το 5,7% του συνολικού πληθυσμού.

Αρκετοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι, τόσο με ήπιες συναισθηματικές διαταραχές, όσο και με πολύ σοβαρές ψυχικές παθήσεις που χρήζουν ψυχιατρικής υποστήριξης

Ας δούμε μερικά θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της διάθεσης

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Κατατάσσονται στα κορυφαία μικροθρεπτικά συστατικά και αυτό γιατί επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο μεταβολισμός, η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η ενέργεια, η καρδιακή λειτουργία είναι κάποιες από αυτές.

Σε ό,τι αφορά την ψυχολογική λειτουργία ξεχωρίζουν η βιοτίνη, η Β12, η Β6, η νιασίνη και το φολικό οξύ που φέρουν και τον αντίστοιχο ισχυρισμό υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA).

Διαβάστε επίσης:  Αποτυχία ανάκτησης και όχι απώλεια μνήμης;

Οι βιταμίνες Β δρουν συνεργικά όλες μαζί και γι’ αυτό άλλωστε τα περισσότερα σκευάσματα βιταμινών Β περιλαμβάνουν όλο το σύμπλεγμα.

Θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς επιλογές, καθώς στην κατάλληλη περιεκτικότητα και στην προτεινόμενη δοσολογία δεν παρουσιάζουν αντενδείξεις και παρενέργειες στον γενικό πληθυσμό.

5-Υδρόξυ-τρυπτοφάνη (5- HTP). Η πηγή της, στα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής, είναι ένα αφρικανικό φυτό, πιο συγκεκριμένα ο θάμνος Griffonia Simplicifolia.
5-Υδρόξυ-τρυπτοφάνη (5- HTP)

Πρόκειται για παραπροϊόν του αμινοξέος L-τρυπτοφάνη, το οποίο αποτελεί πρόδρομο μόριο του γνωστού νευροδιαβιβαστή της χαράς που ονομάζεται σεροτονίνη.

Συνεπώς, η λήψη 5-HTP έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενδογενούς παραγωγής της σεροτονίνης και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της διάθεσης.

Η πηγή της, στα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής, είναι ένα αφρικανικό φυτό, πιο συγκεκριμένα ο θάμνος Griffonia Simplicifolia.

Μία τυπική δόση 5-ΗΤΡ κυμαίνεται από 300-500 mg, είτε μία φορά ημερησίως είτε σε διαιρεμένες δόσεις.

Οι χαμηλότερες δόσεις μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες ουσίες.

Το αμινοξύ 5-ΗΤΡ δεν θα πρέπει να λαμβάνεται με οποιοδήποτε νευρολογικό φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί για αντικαταθλιπτικούς ή άλλους γνωστικούς σκοπούς, εκτός εάν συνιστάται από ιατρό.

Ειδικά, με τους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, η συνέργεια είναι δεδομένη και ο κίνδυνος από την υπερβολική παραγωγή σεροτονίνης θα πρέπει να αποφεύγεται.

Βαλσαμόχορτο

Βότανο του Αγίου Ιωάννου, Βαλσαμόχορτο, Υπερικό ή και Σπαθόχορτο είναι οι τρεις πιο γνωστές ονομασίες για το φυτό Hypericum Perforatum.

Διαβάστε επίσης:  Ραγδαία αύξηση στρεπτόκοκκου στην Ιαπωνία

Σύμφωνα με την παράδοση ονομάστηκε Βότανο του Αγίου Ιωάννου, από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, που θεράπευαν με αυτό τις πληγές των τραυματισμένων σταυροφόρων.

Πίστευαν επίσης, ότι ξόρκιζε το κακό, γι’ αυτόν τον λόγο υποχρέωναν τους τρελούς να πίνουν το έγχυμά του.

Η επίδρασή του στην ψυχολογική λειτουργία αποδόθηκε αρχικά στη δραστική ουσία υπερικίνη που περιέχει, καθώς εμπλέκεται στη ρύθμιση των β1 και β2 ανδρενεργικών υποδοχέων και στην αναστολή της μονοαμινοξειδάσης.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην υπερφορίνη, παράγωγο της φλορογλουκινόλης, που σήμερα θεωρείται ότι αποτελεί το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό του φυτού.

Η υπερφορίνη εκτός από την επίδραση στους ανδρενεργικούς υποδοχείς, εμπλέκεται ουσιαστικά στην αναστολή της επαναπρόσληψης ντοπαμίνης και σεροτονίνης.

Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγησή του, καθώς αλληλοεπιδρά με πολλές κατηγορίες φαρμάκων, γεγονός που δυσκολεύει την πρόταση για λήψη από όλους τους πελάτες στο φαρμακείο.

Ο κρόκος ή αλλιώς Σαφράν είναι ένα φυτό αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα, αφού καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης, αν και το Ιράν παραμένει η κύρια χώρα προέλευσης της μεγαλύτερης ποσότητας κρόκου, αγγίζοντας το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

Κρόκος

Ο κρόκος ή αλλιώς Σαφράν είναι ένα φυτό αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα, αφού καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης, αν και το Ιράν παραμένει η κύρια χώρα προέλευσης της μεγαλύτερης ποσότητας κρόκου, αγγίζοντας το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

Έχοντας μια μακρά ιστορία από την αρχαιότητα που χρησιμοποιούνταν σε γαστρεντερικά προβλήματα, στη σημερινή εποχή ο κρόκος μελετάται αρκετά σε περιπτώσεις εξισορρόπησης της ψυχολογικής λειτουργίας.

Οι πολύτιμες ιδιότητες του βρίσκονται στα στίγματά του. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου.

Διαβάστε επίσης:  Ανησυχία για τη σταθερή αύξηση περιστατικών ιλαράς - Δύο περιστατικά ιλαράς στην Κύπρο από την αρχή του έτους

H ευεργετική επίδραση του Σαφράν στην ψυχολογία σχετίζεται με τον ρόλο του στο μεταβολισμό της σεροτονίνης, καθώς ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης του, περιλαμβάνει την αύξηση στη δραστηριότητα της σεροτονίνης.

Από τις κλινικές μελέτες, προκύπτει ότι μια δόση των 30mg καθημερινά είναι ασφαλής χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι είναι από τα λίγα φυσικά συστατικά που έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει αναδειχθεί η αποτελεσματικότητά του σε σύγκριση με συχνές φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται για τη βελτίωση της διάθεσης.

Ροδιόλα

Θεωρείται ένα από τα προσαρμογόνα βότανα, καθώς προσαρμόζεται στις ανάγκες του οργανισμού.

Έτσι, η Ροδιόλα μπορεί να προσφέρει τόσο «γνωστική διέγερση», όσο και «συναισθηματική ηρεμία», ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου.

Σύμφωνα με αρκετές κλινικές μελέτες, το εκχύλισμα της Ροδιόλας μπορεί να μειώσει τη συναισθηματική φόρτιση.

Παράλληλα, βοηθά στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος και βελτιώνει τη σωματική και πνευματική απόδοση.

Η δράση της σε ό,τι αφορά την ισορροπία στην ψυχολογική λειτουργία, φαίνεται να σχετίζεται με την ικανότητα των μεταβολιτών που περιέχονται στο εκχύλισμά της να προκαλούν αναστολή της μονοαμινοξιδάσης και να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης.

Κλείνοντας, το γεγονός ότι αυξάνεται το κοινό που έχει ανάγκη για βελτίωση της διάθεσης είναι μια πραγματικότητα.

Σαφώς, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η ψυχιατρική υποστήριξη.

Ωστόσο, οι φυσικές λύσεις μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική προσέγγιση στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας του ανθρώπου, ειδικά όταν αντιμετωπίζει ήπια προβλήματα υγείας.