Ευρυαγγείες: Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των γυναικών εμφανίζουν ευρυαγγείες ενώ το ποσοστό εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία.

Αρκετές φορές συνυπάρχουν με κιρσούς οι οποίοι τις «ευνοούν» ακόμα περισσότερο γιατί εντείνουν την πίεση στις φλέβες των ποδιών, γεγονός που, με τη σειρά του, οδηγεί σε μεγαλύτερη φλεβική ανεπάρκεια.

Ευρυαγγείες: Συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες δεν συνοδεύονται συνήθως από ιδιαίτερα συμπτώματα. Κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα «καψίματος» στην περιοχή ή φαγούρα, ενώ σπανιότερα έχουν αναφερθεί αιμωδία (μούδιασμα) και «αίσθηση» της ροής του αίματος.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

– Το αγγείο πρηστεί, γίνει κόκκινο, ευαίσθητο στο άγγιγμα

– Εμφανίσετε πληγές ή εξάνθημα στο πόδι ή κοντά στον αστράγαλο

Διαβάστε επίσης:  Τι να κάνετε αν το παιδί σας αργεί να μιλήσει

– Το δέρμα στη γάμπα ή τον αστράγαλο αλλάξει χρώμα

– Τα αγγεία αιμορραγούν

– Τα συμπτώματα δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας

– Πονάτε

Ευρυαγγείες; Πως γίνεται η διάγνωση

Ο εξειδικευμένος ιατρός θα τις διαγνώσει εύκολα κατά την κλινική εξέταση, καθώς είναι άμεσα ορατές και πολλές φορές είναι και η αιτία της εξέτασης. Στη συνέχεια όμως ο ιατρός θα προχωρήσει σε έλεγχο των υπολοίπων φλεβών του εξεταζόμενου ατόμου (τόσο των επιφανειακών όσο και των εν τω βάθει), καθώς οι ευρυαγγείες συνυπάρχουν συχνά με φλεβική ανεπάρκεια μεγαλύτερων φλεβών ή με κιρσούς.

Η διερεύνηση αυτή γίνεται υπερηχογραφικά με έγχρωμο Duplex –Triplex και βοηθάει τον ιατρό να εξακριβώσει την έκταση του προβλήματος και να ιεραρχήσει την αντιμετώπισή του.

Διαβάστε επίσης:  Ελπιδοφόρο φάρμακο από φύκια για τη νόσο Αλτσχάιμερ
ΠΗΓΗhealthreport.gr