Εποπτικό έλεγχο στο ΓεΣΥ απαιτεί ο ΠΙΣ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις της Γενικής Διεύθυνσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αλλά και με αφορμή τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε σχέση με το θέμα του ανεπαρκούς εποπτικού ελέγχου του ΓεΣΥ που οδηγεί σε κατάχρηση του συστήματος, αναφέρει τα εξής:

  1. Ο αποτελεσματικός εποπτικός έλεγχος σε όλους, παρόχους και δικαιούχους για τη χρήση του συστήματος, και μάλιστα από ανεξάρτητη αρχή, είναι και ήταν εξ υπαρχής μια πάγια θέση και απαίτηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος προειδοποιούσε από πολύ νωρίς, για τα όσα άλλοι διαπιστώνουν σήμερα εξαιτίας ανεπαρκούς ελέγχου.

Ο ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι έστω και αργά, η ΟΣΑΚ παραδέχεται ότι ο έλεγχος σε όλους είναι απαραίτητος και ότι πέραν των παρόχων, και οι δικαιούχοι που δεν ενεργούν σωστά θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:  Σταύρος Κυπριανού στον Άστρα: Η Κύπρος υστερεί στην υπατολογία και τη διαχείριση ασθενών

Το ίδιο αναμένουμε να αναγνωρίσει και η Γενική Διεύθυνση του ΟΑΥ.

  1. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 η ΟΣΑΚ παραδεχόταν ότι «υπάρχει άγνοια ασθενών πώς να χρησιμοποιήσουν το ΓεΣΥ» ενώ τον Ιούνιο του 2022 έλεγε ότι «υπάρχουν για όλα λύσεις». Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΣΑΚ εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΟΑΥ (σε αντίθεση με τον ΠΙΣ του οποίου η εκπροσώπηση δεν προνοείται στη σχετική νομοθεσία).

Τι έπραξε η ΟΣΑΚ για να διασφαλίσει ότι η, κατά παραδοχή της ίδιας της ομοσπονδίας, άγνοια των ασθενών, δεν θα οδηγούσε σε κατάχρηση του συστήματος;.

  1. Υποβάλλουμε παράλληλα τα εξής ερωτήματα τόσο προς την ΟΣΑΚ αλλά ιδιαίτερα προς την Γενική Διεύθυνση του ΟΑΥ.
Διαβάστε επίσης:  Το 2020 ανιχνεύθηκαν 656 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη στην Κύπρο

Αφού γνώριζαν από πρώτο χέρι αυτά τα προβλήματα τί έπραξαν και ποιες οργανωμένες δράσεις ανέλαβαν ώστε να ενημερώσουν επαρκώς τους δικαιούχους για τους περιορισμούς που ο ίδιος ο ΟΑΥ (και όχι οι γιατροί) θέτει στα δικαιώματα τους;

Τι έπραξαν για να ενημερώσουν επαρκώς τους δικαιούχους για το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα ώστε να αποφεύγονται καταχρήσεις;

  1. Παρα ταύτα ο ΠΙΣ χαιρετίζει το γεγονός ότι έπειτα από αρκετά χρόνια η ΟΣΑΚ παραδέχεται τις πραγματικότητες κάτι που εάν έκανε πιο έγκαιρα θα μπορούσε να προλάβει και όχι να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Με το ίδιο τρόπο θα αναμέναμε να ενεργήσει και η Γενική Διεύθυνση του ΟΑΥ.
  1. Οσοι συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΑΥ και ιδιαίτερα η Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού, οφείλουν να λογοδοτήσουν για την ανεπάρκεια στην άσκηση εποπτικού ελέγχου και για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των καταχρήσεων.
Διαβάστε επίσης:  ECDC: Συστήνει επιφυλακή για γρίπη – COVID τον χειμώνα στους 65+

Οι ευθύνες δεν ξεπλένονται με επικοινωνιακούς ελιγμούς.

Οι ευθύνες αναλαμβάνονται με άμεσες διορθωτικές πράξεις και εμπλοκή όλων.

Ουδείς θα έπρεπε να περισσεύει σε ότι αφορά την προάσπιση του συστήματος, της υγείας των πολιτών και ευρύτερα του επιπέδου και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σε πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ και ευρύτερα για το καλό της υγείας στον τόπο μας.