Διατροφή μετά τα 40: Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε για να μην παίρνετε κιλά

Λένε ότι τα 40 είναι τα νέα 30. Όμως για να συμβεί αυτό καλό είναι να φροντίστε να υιοθετήσετε ορισμένες υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητα σας!

Εκτός από την άσκηση και η διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο καθώς ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αρχίζει να μειώνεται μετά τα 40, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και η ελαστικότητα των αγγείων μειώνεται.

Συνέπεια η απώλεια βάρους να γινεται όλο και πιο δύσκολη ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Δείτε ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας για να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας και να προστατευτείτε από προβλήματα υγείας:

Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου

Διαβάστε επίσης:  Συμπτώματα της Κατάθλιψης

Βάλτε στο πιάτο σας 3-4 μερίδες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, δηλαδή, γιαούρτι, τυρί, γάλα, δημητριακά, αμύγδαλα, σόγια και σκουροπράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι.

Περισσότερες πρωτεΐνες

Ο γενικός κανόνας είναι να τρώτε τουλάχιστον 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Προτιμάτε το λευκό άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο και τις φυτικές πρωτεΐνες των οσπρίων (φακές, φασόλια, σόγια).

Μειώστε το αλάτι

Αποφεύγετε να βάζετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό. Μην καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές όπως τα έτοιμα προϊόντα ζύμης, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, έτοιμες σάλτσες και καρυκεύματα.

Ωμέγα τρία λιπαρά

Τα ωμέγα τρία λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, οι οποίες «προτιμούν» τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Τρώτε δύο φορές την εβδομάδα στο μενού λιπαρά ψάρια όπως σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες, πέστροφα και ρέγκα. Εκτός του ότι ωφελούν την καρδιά, τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε βιταμίνη D, η παραγωγή της οποίας μειώνεται μετά τα 40.

Διαβάστε επίσης:  Χορηγούνται στη Βρετανία τα πρώτα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του μελανώματος

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Όσο περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τρώτε, τόσο περισσότερο προστατευμένος είναι ο εγκέφαλός σας από τη γνωστική εξασθένηση.

Ναι στο μπαλσάμικο

Το βαλσαμικό ξύδι περιέχει ισχυρά φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν τις αρτηρίες από τις βλάβες που προκαλούνται από την καταστροφή των ελεύθερων ριζών.