Διαλείπουσα νηστεία: Τι είναι και πώς γίνεται;

Η διαλείπουσα νηστεία αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις της διατροφής στον κόσμο. Στην πράξη η διαλείπουσα νηστεία περιλαμβάνει εναλλασσόμενους περιόδους νηστείας και κανονικής διατροφής. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για να εφαρμοστεί η διαλείπουσα νηστεία, οι οποίες χωρίζουν την ημέρα ή την εβδομάδα σε επιμέρους χρονικές περιόδους πρόσληψης τροφής και νηστείας.

Αυτό μπορεί να γίνεται, παρακάμπτοντας το πρωινό και τρώγοντας το πρώτο γεύμα το μεσημέρι και το τελευταίο γεύμα μέχρι τις 8 το βράδυ το αργότερο. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μορφή διαλείπουσας (ενδιάμεσης) νηστείας, γνωστή και ως μέθοδος 16/8.

Η ενδιάμεση νηστεία είναι κάτι αρκετά εύκολο να εφαρμοστεί. Γενικά όσοι την ακολουθούν αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Η πείνα δεν αποτελεί συνήθως σημαντικό πρόβλημα, εκτός από τις πρώτες ημέρες, μέχρι το σώμα να συνηθίσει να μην λαμβάνει τροφή για πιο μεγάλες χρονικές περιόδους.

Πάντως η βασική αρχή είναι μία: απαγορεύεται κάθε τροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου της νηστείας, αλλά μπορείτε να πιείτε νερό, καφέ, τσάι και άλλα μη-θερμιδική ποτά.

Ορισμένες μορφές της διακοπτόμενης νηστείας επιτρέπουν μικρές ποσότητες τροφών με λίγες θερμίδες κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας.

Τι προσφέρει η διαλείπουσα νηστεία

Πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν την ενδιάμεση νηστεία, για να χάσουν βάρος, καθώς είναι ένας πολύ απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε τις θερμίδες και να κάψετε λίπος.

Άλλοι το κάνουν για τα μεταβολικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να βελτιώσει διάφορους παράγοντες κινδύνου και δείκτες για την υγεία.

Έρευνα δείχνει επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου-2, ο καρκίνος, η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες.