Χριστούγεννα και διατροφή: μερικά tips για να μην ανέβει απότομα η ζυγαριά

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και μαζί τους πλησιάζει και η περίοδος που παραδοσιακά η κατανάλωση φαγητού αυξάνεται κατακόρυφα. Άλλωστε, για τους περισσότερους από εμάς, Χριστούγεννα σημαίνει καλό φαγητό και αλκοόλ με την οικογένεια και τους φίλους. Πράγματι, πολλές έρευνες το έχουν επιβεβαιώσει δείχνοντας ότι μετά τα Χριστούγεννα και σε ένα διάστημα ενός με ενάμιση μήνα η ζυγαριά ανεβαίνει συνήθως κατά 0.5 kg με 1.0 kg. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ακόμη και άτομα που βρίσκονται σε διατροφή με στόχο την μείωση του σωματικού βάρους, παίρνουν περίπου 0.3 kg με 0.9 kg. Επομένως, το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εν τέλει για να αποφύγουμε τα επιπλέον κιλά.

Πρώτων, καλό θα είναι την περίοδο των γιορτών να κρατάμε μια επαφή με την ζυγαριά μας σημειώνοντας το βάρος. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό όμως από μελέτες φαίνεται ότι λειτουργεί. Το να κρατάς ημερολόγιο βάρους σε βοηθά να έχεις εικόνα και έτσι να μη χάνεις το μέτρο.

Διαβάστε επίσης:  Η υπερκατανάλωση καφέ προκαλεί δηλητηρίαση

Δεδομένου ότι οι κοινωνικές υποχρεώσεις αυξάνονται θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα στερηθούμε τα ωραία χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Παραδείγματος χάριν, μπορούμε να έχουμε ήδη καταναλώσει κάτι υγιεινό πριν από ένα τραπέζι ώστε να μετριάσει την πείνα μας και να μην οδηγηθούμε σε υπερβολές ή να πιούμε 1 με 2 ποτήρια νερού ακριβώς πριν από το γεύμα. Η κατανάλωση σαλάτας επίσης, θα βοηθήσει στο να έρθει πιο γρήγορα κορεσμός λόγω της φυτικής ίνας, άρα θα αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες. Επομένως, στο πιάτο μας η σαλάτα πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλο κομμάτι. Ακόμη ένα λάθος είναι να τσιμπολογούμε από τους μπουφέδες καταλήγοντας στο τέλος να έχουμε φάει πολύ παραπάνω χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να γεμίζουμε μία και καλή το πιάτο παρά λίγο λίγο. Επίσης, το αλκοόλ είναι εύκολο να μάς “φορτώσει” με πολλές έξτρα θερμίδες στα γιορτινά τραπέζια ή στις εξόδους γι’ αυτό συστήνεται αργή κατανάλωσή του ή προσθήκη σόδας ώστε να μετριάσει το θερμιδικό φορτίο.

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση μαθητών που λαμβάνουν οδοντιατρική περίθαλψη

Τι γίνεται όμως με τα αγαπημένα μας παραδοσιακά γλυκά; Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους και πόσα μπορούμε να καταναλώνουμε; Ένα μέσο μελομακάρονο έχει περίπου 180 θερμίδες, ενώ ο κουραμπιές περίπου 250 θερμίδες. Είναι σαφές ότι θερμιδικά μας “συμφέρουν” περισσότερο τα μελομακάρονα. Προσοχή όμως! Ο χρυσός κανόνας είναι το μέτρο που σημαίνει ότι αν τρώμε κάθε μέρα έστω και από ένα αυξάνουμε πολύ τις
πιθανότητες να βρεθούμε με παραπανήσια κιλά.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε την ενεργειακή δαπάνη. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ακόμη και άτομα που γυμνάζονται συστηματικά να σταματούν την άσκηση κατά τη διάρκεια των γιορτών. Φροντίστε λοιπόν να υπάρχει κάποιας μορφής κίνηση, όπως π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, χορός, και εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο όσοι βρίσκεστε σε άδεια.

Διαβάστε επίσης:  Εγκρίθηκε φάρμακο για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Όπως και να ‘χει ακόμα και αν πάρουμε κάποιο κιλό το σημαντικότερο είναι να το “διορθώσουμε” το συντομότερο δυνατό όταν πλέον επιστρέψουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Μέχρι τότε τουλάχιστον, ας απολαύσουμε τις γιορτές και την ευκαιρία για επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.