Aσφαλή άσκηση στο σπίτι

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασκούνται μόνοι τους στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους λόγω lockdown, χωρίς την καθοδήγηση και την επίβλεψη των γυμναστών ή των προπονητών τους, με αποτέλεσμα οι ασκήσεις να γίνονται λανθασμένα και να οδηγούν σε τραυματισμούς.

Μια διαδικτυακή έρευνα αποκάλυψε το είδος της άσκησης στο σπίτι που προτιμάται αυτούς τους μήνες και τα χαρακτηριστικά των μυοσκελετικών τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Διαπιστώθηκε ότι το 77% των 1.902 ατόμων που συμμετείχαν ήταν κάτω των 45 ετών και ότι το 35% ασκούνταν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Το 61% γυμναζόταν από μόνο του και το 39% παρακολουθώντας εφαρμογές στο διαδίκτυο.

Το 45% έκανε ασκήσεις διαλειμματικής άσκησης υψηλής έντασης, όπως CrossFit, το 30% βάρη, το 14% γιόγκα/πιλάτες και το 11% περπάτημα.

Το 12% ανέφερε μυοσκελετικό τραυματισμό. Το 50% αυτών ήταν μυϊκοί τραυματισμοί, το 25% τραυματισμοί στο γόνατο, το 16% τενοντοπάθειες και το 9% διαστρέμματα. Το 5% των τραυματιών χρειάστηκε χειρουργική θεραπεία.

Οδηγίες για ασφαλή άσκηση

Η παρουσία πόνου μετά από έναν ήχο ή αίσθηση απότομου σπασίματος ίσως είναι αποτέλεσμα ρήξης συνδέσμων του γόνατος, οπότε μπορεί να απαιτηθεί άμεση χειρουργική επέμβαση, αφού η καθυστέρηση μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας», εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.

Ο πόνος και ο περιορισμός των κινήσεων στην άρθρωση του ώμου, ακόμα και σε ηρεμία ή κατά τον ύπνο, αποτελούν ενδείξεις ρήξης στροφικού πετάλου.

Οποιοδήποτε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα μπορεί να είναι ένδειξη νευρικής βλάβης και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί τόσο το καλύτερο. Εξυπακούεται ότι κάθε τραυματισμός στο κεφάλι χρειάζεται άμεση εξέταση.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να:

μην ξεχνούν την προθέρμανση,

μην πιέζουν τον εαυτό τους υπερβολικά,

ακολουθούν όλους τους κανόνες ασφαλείας

και να εμπιστεύονται μόνο συμβουλές επαγγελματιών γυμναστών