Από τα υψηλότερα παγκοσμίως τα ποσοστά καρκίνου στα παιδιά στην Κύπρο

Δρ Λοΐζου: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και έξαρση στον καρκίνο του θυρεοειδούς

 

Τα ποσοστά καρκίνου στα παιδιά στην Κύπρο είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, φαινόμενο το οποίο διερευνάται επιστημονικά για την εξακρίβωση των αιτιών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδογκολογίας – Παιδοαιματολογίας Δρ Λοΐζος Λοΐζου, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και έξαρση στον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ο Δρ Λοΐζου ανέφερε ότι σύμφωνα με το πληθυσμιακό αρχείο καρκίνου για παιδιά και έφηβους, που είναι καταρτισμένο με πολύ υψηλές προδιαγραφές, η επίπτωση του καρκίνου σε παιδιά και έφηβους από 0-19 ετών είναι μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως, χωρίς όμως να υπάρχει έξαρση κατά τις τελευταίες δεκαετίες εκτός από τον καρκίνο του θυρεοειδούς, κυρίως στην ηλικία 15-19 ετών στον οποίο παρατηρείται έξαρση.

«Μια από τις υποψίες», είπε ο Δρ Λοΐζου, «είναι η υπερβολική έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία λόγω ιατρικών εξετάσεων. Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε και δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί. Μια από τις συστάσεις μας είναι να περιορίζονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι αχρείαστες εξετάσεις σε παιδιά και έφηβους», είπε.

Διαβάστε επίσης:  ECDC: Συστήνει επιφυλακή για γρίπη – COVID τον χειμώνα στους 65+

Η δεύτερη διερευνητική υπόθεση, είπε ο Δρ Λοΐζου, είναι η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος του σώματος, καθώς διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια ότι η σημασία του στην πρόκληση καρκίνου στην παιδική και εφηβική ηλικία πιθανότατα να έχει την ίδια σημασία, όπως και στους ενήλικες. Αναφέρει ότι η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προσβολής μας από τουλάχιστον οκτώ μορφές καρκίνου. «Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες μορφές επικίνδυνης λευχαιμίας είναι πιο συχνές σε παχύσαρκα παιδιά», σημείωσε και υπενθύμισε περαιτέρω ότι έρευνα που έγινε το 2015-2016 έδειξε ότι παιδιά από 6-9 ετών στην Κύπρο, περίπου 20-22%, ήταν παχύσαρκα, ενώ η ίδια έρευνα, όταν επαναλήφθηκε το 2018-2019, έδειξε ότι το ποσοστό διπλασιάστηκε, έφτασε στο 40-42%.

Διαβάστε επίσης:  Τριγμούς φέρνουν οι αποφάσεις για λίστες αναμονής – Διαφωνίες ΠΑΣΥΚΙ με τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο Υγείας

42 νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο στα παιδιά

Ο Δρ Λοΐζου επεσήμανε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ πως οι έρευνες δείχνουν ότι για τις ηλικίες 0-19 ετών έχουμε περίπου 42 νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο, ενώ υπάρχει μια μεγαλύτερη συχνότητα αγοριών προς τα κορίτσια που κυμαίνεται στο 1,2%, δηλαδή είναι πιο συχνό κατά 20% στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Ο αριθμός των παιδιών που παρακολουθούνται παγκύπρια είναι γύρω στα 500, αλλά δεν είναι όλα του ίδιου έτους. Μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών που παρακολουθούνται στο Μακάρειο, στο εξειδικευμένο παιδογκολογικό τμήμα -όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά- και είναι το τμήμα αναφοράς για όλη την Κύπρο για τα περιστατικά με παιδογκολογικά και αιματολογικά προβλήματα, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:  Καλλυντικά: Τα προβλήματα που δημιουργούν στο δέρμα

Συμβουλές προς γονείς και υψηλά ποσοστά ίασης

Ο Δρ Λοΐζου συμβουλεύει τους γονείς κάθε φορά που διαπιστώνουν ότι το παιδί τους παρουσιάζει ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα, όπως για παράδειγμα παρατεταμένη κόπωση, πυρετό που δεν εξηγείται από συνηθισμένες αιτιολογίες, μια απώλεια βάρους ανεξήγητη, μια χλομάδα ή εμφάνιση σε κάποιο σημείο του σώματος κάποιου ογκιδίου μικρότερου ή μεγαλύτερου, να απευθύνονται στον παιδίατρό τους.

Ο Δρ Λοΐζου σημείωσε ότι η ίαση παιδιών με καρκίνο για όλες τις μορφές είναι πέραν του 80%, για τις οξείες λεμφοβλαστικές λευχαιμίες πέραν του 86%, για τα λεμφώματα πέραν του 95% και για τον καρκίνο του θυρεοειδούς 100%. Για όλους τους καρκίνους μαζί, αναφέρει, για κάθε πέντε παιδιά που έρχονται το ένα παιδί θα χάσει τη μάχη, περίπου 20%.