Saturday, July 5, 2025

Όλοι άνθρωποι δεν αποκρίνονται στα συμπληρώματα με τον ίδιο τρόπο

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας θρεπτικών συστατικών συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία του οργανισμού μας, καθώς μια ποιοτικά φτωχή διατροφή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ατονία, πνευματική κόπωση, κατάθλιψη και έκπτωση της ποιότητας ζωής. Για αυτό το λόγο ένας μεγάλος αριθμός ατόμων καταφεύγει στα συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, όλοι άνθρωποι δεν αποκρίνονται στα συμπληρώματα με τον ίδιο τρόπο και αυτό μπορεί να οφείλεται και σε διαφορές που έχουν στο γενετικό τους υπόβαθρο.

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition Reviews με τίτλο “Genotype-guided dietary supplementation in Precision Nutrition”, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Αριστείδη Ηλιόπουλου στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και των συνεργατών του στο ΑΠΘ, αξιολόγησαν δεδομένα που συνδέουν τη γενετική ποικιλομορφία με διαφορετικές αποκρίσεις σε μερικά από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής όπως η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, το φολικό οξύ κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:  Πειραματικό φάρμακο καίει το λίπος και μειώνει το σάκχαρο

Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πλαίσιο της ανάπτυξης και χορήγησης «εξατομικευμένων» συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν ήδη ξεκινήσει να αξιοποιούνται στις ΗΠΑ. Με έναν αυξανόμενο αριθμό επαγγελματιών στον τομέα της υγείας να χορηγούν συμπληρώματα διατροφής, η αντιστοίχιση τους με το γονιδιακό μας υπόβαθρο αποκτά ιδιαίτερη αξία για την επίτευξη των βέλτιστων οφελών για την υγεία.

Η μελέτη συντονίστηκε από την Δρ Γκούσκου, ακαδημαϊκή υπότροφο και εκλεγμένη Επίκουρη Καθηγήτρια του Eργαστηρίου Βιολογίας, και από τον κ. Αριστείδη Ηλιόπουλο, Καθηγητή Βιολογίας-Γενετικής και Διευθυντή του Eργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Για την πρωτοτυπία του, το άρθρο επιλέχτηκε από τον εκδότη του περιοδικού Nutrition Reviews για συνέντευξη/podcast με τους κύριους συγγραφείς, κ. Ηλιόπουλο και κ. Γκούσκου. Είναι η πρώτη φορά που το περιοδικό φιλοξενεί Ελληνική ομάδα για συνέντευξη.

Διαβάστε επίσης:  Ο νέος ανταγωνιστής του Ozempic έρχεται από την Κίνα

Ακούστε το podcast: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy8yOWNlN2JmMC9wb2RjYXN0L3Jzcw/episode/ZGNhNGZmYTMtNTY2Yy00ODNkLWI3ZjAtMmJiOGYzYjg5NGQ4?ep=14&fbclid=IwAR1_QbkzfyN_YZP5tcRx2auZhLZnFHrctHEgdaPYh2rUfIRTKGBpYmIilGI

Hot this week

ΠΟΥ: Προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ασκεί πιέσεις προκειμένου οι χώρες...

Εκστρατεία πρόληψης από ΠΑΣΥΚΑΦ για καρκίνο μαστού και τραχήλου της μήτρας

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου...

Ανακοίνωση Φορέα Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων – Αποκατάστασης Σ.Ι.Ν.Α

Σκοτεινά συμφέροντα εκατομμυρίων πίσω από τις κινήσεις των γηροκομείων...

Πειραματικό φάρμακο καίει το λίπος και μειώνει το σάκχαρο

Μείωση του σακχάρου στο αίμα και ενίσχυση της καύσης...

Topics

Παράνομη κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων στην Κύπρο – Προειδοποιεί το Υπουργείο Υγείας

Για παράνομη κυκλοφορία των φαρμακευτικών προϊόντων με τις ονομασίες «Dysport»...

Πιέσεις δέχεται το ΤΑΕΠ Αμμοχώστου εν μέσω καλοκαιριού

Σοβαρές παρενέργειες φαίνεται να προκύπτουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών...

ΤΑΕΠ Λάρνακος: Τέλος του μήνα έτοιμη η α’ φάση 

Τέλος του μήνα θα παραδοθεί η πρώτη φάση του...

Εντός Ιουλίου Ιατρεία Ταχείας Διακίνησης σε Λάρνακα-Λεμεσό-Αγία Νάπα

Καμία καθυστέρηση δεν παρατηρείται στο Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του...

Related Articles

Popular Categories