Διατροφικά συμπληρώματα και κατάθλιψη

Η καθημερινή λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων δεν βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης της κατάθλιψης, αποκαλύπτει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα. Αντίθετα, η βελτίωση της διατροφής, ιδίως όταν είναι μεσογειακή, μπορεί να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρτζολάιν Βίσερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1.000 υπέρβαρους ανθρώπους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θεωρούνταν ότι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης (τα παραπανίσια κιλά έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής κατάθλιψης).

Κατά τη διάρκεια της μελέτης με την ονομασία The MoodFood, οι μισοί συμμετέχοντες έπαιρναν επί ένα έτος διατροφικά συμπληρώματα (φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ωμέγα-3 ιχθυέλαια, ψευδάργυρο, σελήνιο κ.ά.), ενώ οι άλλοι μισοί ψευδο-συμπληρώματα (πλασίμπο). Διαπιστώθηκε ότι τα πραγματικά συμπληρώματα διατροφής δεν είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό,τι τα εικονικά (πλασίμπο) για την πρόληψη της κατάθλιψης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επειδή η κατάθλιψη είναι τόσο κοινό πρόβλημα, η εύρεση αποτελεσματικών και ευρέως διαθέσιμων τρόπων για την πρόληψή της σε επίπεδο πληθυσμού αποτελεί σημαντικό στόχο. Η νέα μελέτη δείχνει με πειστικό τρόπο ότι τα διατροφικά συμπληρώματα δεν βοηθούν, δήλωσε ο καθηγητής Ψυχολογίας Εντ Γουάτκινς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Οι ερευνητές της έρευνας MoodFood κατέληξαν στο συμπέρασμα, όπως είπε η Βίσερ, ότι «μια υγιεινή διατροφή, ιδίως μεσογειακού στιλ, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, όσπρια και ελαιόλαδο, καθώς επίσης φτωχή σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση κατάθλιψης. Ειδικά σε ανθρώπους με παχυσαρκία, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αντίθετα, τα υπάρχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων ως μέσου πρόληψης της κατάθλιψης».

Hot this week

Στο δεύτερο μισό του 2026 οι προσφορές για το Νέο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς

Αποφασίστηκε η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς Σάρκα...

Υπουργός Υγείας: Έμπρακτη στήριξη στην αιματολογική έρευνα και εκπαίδευση

Για τη έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Υγείας στην έρευνα,...

Πρόστιμο €30.000 ΟΑΥ σε πάροχο για αμέλεια στην καταχώρηση αιτημάτων

Ιδιωτικό νοσοκομείο του Γενικού Συστήματος Υγείας καλείται να καταβάλει...

Στο μικροσκόπιο τα σοβαρά κτηριακά ζητήματα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας

Τα σοβαρά ζητήματα κτηριακής ασφάλειας του Νοσοκομείου Αθαλάσσας απασχόλησαν...

Νέος τιμοκατάλογος ΓεΣΥ: Αλλαγές σε 291 φάρμακα από 2 Φεβρουαρίου

Αλλάζουν οι συνεισφορές σε 291 φάρμακα του ΓεΣΥ από...

Related Articles

Popular Categories