Saturday, June 28, 2025

H φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα

Τον τρόπο με τον οποίο η φρουκτόζη σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη και παχυσαρκίας αναλύουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη. Οι ειδικοί διερευνούν τους κινδύνους που επιφέρει η υψηλή κατανάλωση της ένωσης αυτής που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή αμυλοσιρόπιων υψηλής συγκέντρωσης φρουκτόζης που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα
Νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bristol και του Ινστιτούτου Francis Crick του Λονδίνου υποδεικνύει ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να αποτρέψει την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, με τρόπους που μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει γνωστοί.

Η φρουκτόζη ως βασικό συστατικό των αμυλοσιρόπιων υψηλής συγκέντρωσης φρουκτόζης βρίσκεται συχνά στα σακχαρούχα ποτά, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται εκτενώς στην βιομηχανία παραγωγής τροφίμων. Σχετίζεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, ενώ η πρόσληψή της έχει αυξηθεί σημαντικά στον ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της φρουκτόζης στο ανοσοποιητικών σύστημα των ανθρώπων που την καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες ήταν περιορισμένες μέχρι σήμερα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, δείχνει, λοιπόν, ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα και ότι η διαδικασία αυτή παράγει περισσότερα αντιδρώντα μόρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Η φλεγμονή τέτοιου είδους, μάλιστα, μπορεί να προχωρήσει στην καταστροφή κυττάρων και ιστών και να συμβάλει στην υπολειτουργία οργάνων και συστημάτων του σώματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη παθήσεων.

Η έρευνα προσφέρει, επίσης, καλύτερη κατανόηση σχετικά με τον τρόπο που η φρουκτόζη συνδέεται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία –καθώς η χαμηλού βαθμού φλεγμονή σχετίζεται συχνά με τη δεύτερη. Προστίθεται, ακόμη στον αυξανόμενο όγκο των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι υπεύθυνοι πολιτικής της υγείας σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της κατανάλωσης υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης.

«Η έρευνα διαφορετικών στοιχείων της διατροφής μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι συνεισφέρει στη φλεγμονή και τις παθήσεις και τι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα για την βελτίωση της υγείας και της συνολικής ψυχικής και σωματικής κατάστασης των ανθρώπων», αναφέρει ο Δρ. Nick Jones από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea.

Hot this week

Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται 17χρονος που τραυματίστηκε στα επεισόδια της Λάρνακας

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τη κατάσταση του να...

Βάζουν μπρος για ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Πάφο

Υπογράφηκε στις 25 Ιουνίου το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ...

Νέα κριτήρια ΟΑΥ: Τι αλλάζει στην έγκριση εξειδικευμένων θεραπειών για ασθενείς του ΓεΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προχώρησε σε αλλαγές στα...

Topics

Βάζουν μπρος για ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Πάφο

Υπογράφηκε στις 25 Ιουνίου το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΟΚΤΩ 8 ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ (27-06-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟY/ΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (27-06-2025)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή...

Ρυθμίζονται οι κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας

Με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας και της ασφάλειας...

Παράταση της στήριξης στον ΟΚΥπΥ με απαίτηση για αναβάθμιση των υπηρεσιών

Την παράταση της δυνατότητας κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη...

Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται 17χρονος που τραυματίστηκε στα επεισόδια της Λάρνακας

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τη κατάσταση του να...

Συναγερμός στη Βρετανία για περιστατικά παγκρεατίτιδας από Ozempic, Wegovy και Mounjaro

Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου οι...

Related Articles

Popular Categories