Sunday, October 26, 2025

Τρώτε συχνά πρόχειρο φαγητό; Από ποια ψυχική νόσο κινδυνεύετε

Μια καινοτόμος μελέτη διαπιστώνει ότι τα επίπεδα νατρίου και καλίου, ενδεικτικά της διατροφής που ακολουθεί ένας άνθρωπος, μπορεί να αποτελούν παράγοντες πρόβλεψης μελλοντικής κατάθλιψης στους εφήβους.

Ο αριθμός των εφήβων που υποφέρουν από κατάθλιψη εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της βελτιωμένης διάθεσης στους ενηλίκους, ωστόσο λίγες είναι οι έρευνες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην εκδήλωση της κατάθλιψης στους εφήβους.

Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Physiological Reports, λοιπόν, παρακολούθησαν 84 μαθητές του γυμνασίου, που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, για μια περίοδο 18 μηνών. Η μελέτη επικεντρώθηκε στον αστικό, Αφρο-αμερικανικό νεανικό πληθυσμό »που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο να ακολουθεί μια κακή διατροφή όσο και να εκδηλώσει κατάθλιψη», εξηγούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης:  Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας δεν είναι πολυτέλεια αλλά επένδυση

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα ούρων των συμμετεχόντων κατά την έναρξη και τη λήξη της μελέτης και ανέλυσαν τα επίπεδα νατρίου (αλάτι) και καλίου σε αυτά. Το νάτριο στα ούρα έχει αποδειχθεί βάσιμος δείκτης της ποσότητας αλατιού που καταναλώνει τακτικά ένα άτομο και ενδεχομένως να υποδεικνύει και την κατανάλωση επεξεργασμένων, ανθυγιεινών τροφίμων.

Αντίστοιχα, το κάλιο στα ούρα αποτελεί επίσης δείκτη της γενικότερης ποιότητας του φαγητού, με τις υψηλότερες εκκρίσεις καλίου να σχετίζονται θετικά με μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ψαριών και πουλερικών. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, αντίθετα, όπως ακριβώς και τα υψηλά επίπεδα νατρίου, σχετίζονται με την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και άλλων επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής.

Διαβάστε επίσης:  Το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους Mary E. Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi

Τα υψηλότερα επίπεδα νατρίου και τα χαμηλότερα επίπεδα καλίου δεν σχετίστηκαν με συμπτώματα κατάθλιψης στην αρχική ανάγνωση της μελέτης, αλλά μπορούσαν να προβλέψουν μεγαλύτερη κατάθλιψη στο τέλος της. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στη διάθεση «χτίζονται» με την πάροδο του χρόνου.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε κάλιο μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της συχνότητας εκδήλωσης κατάθλιψης στους εφήβους», σημειώνουν καταληκτικά οι ερευνητές.

Hot this week

Αποφυγή ζάχαρης τα πρώτα δύο χρόνια μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της...

Βουλή: Με νόμο ρυθμίζεται ο διορισμός/θητείες Συμβουλευτικής Επιτροπής Ασθενών

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την Πέμπτη νόμο για...

Ευρωπαϊκή θέση για καπνικά προϊόντα: SCOHRE ζητά επιστημονική προσέγγιση

Η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και...

Χρειάζεται σχέδιο για το μέλλον της δημόσιας υγείας

Η λειτουργία καθώς και οι προοπτικές του Γενικού Συστήματος...

Topics

Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό όπλο για τον καρκίνο του προστάτη

Της Ελένης Κωνσταντίνου Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό...

Χρειάζεται σχέδιο για το μέλλον της δημόσιας υγείας

Η λειτουργία καθώς και οι προοπτικές του Γενικού Συστήματος...

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο 46ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας

. Δρ Γεωργία Καρμιώτη (Προφορική ανακοίνωση) – Outcomes of transfemoral transcatheter aortic valve implantation (TAVI)...

Related Articles

Popular Categories