Η κατανάλωση ψαριών είναι γνωστή για τα πολυάριθμα οφέλη της στην υγεία, και μια νέα ιαπωνική μελέτη φέρνει στο φως τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση μικρών ψαριών, ιδιαίτερα ολόκληρων. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μικρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και από καρκίνο.
Στην Ιαπωνία, η κατανάλωση μικρών ψαριών, όπως οι σαρδέλες και οι αντζούγιες, είναι συνηθισμένη. Οι Ιάπωνες τρώνε όλα τα μέρη του ψαριού, συμπεριλαμβανομένων των οστών και των εντοσθίων, καθώς αυτά περιέχουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη Α. Αυτή η πρακτική μπορεί να εξηγεί τα ευρήματα της μελέτης που έδειξαν ότι η κατανάλωση μικρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.
Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Chinatsu Kasahara, δήλωσε ότι «προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών, συγκεκριμένα, ψαριών στην υγεία». Ο δρ. Kasahara εξήγησε ότι το ενδιαφέρον του για το θέμα πηγάζει από την παιδική του ηλικία, καθώς συνήθιζε να τρώει μικρά ψάρια και τώρα τρέφει τα παιδιά του με αυτά.
Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Takashi Tamura και τον καθηγητή Kenji Wakai από την Ιατρική Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Nagoya. Συμμετείχαν 80.802 άτομα (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35-69 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση μικρών ψαριών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και από καρκίνο.
Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφής πλούσιας σε μικρά ψάρια για την προαγωγή της υγείας και τη μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών. Επομένως, τα ψάρια δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι, καθώς προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στη μακροζωία και την ευεξία.