Monday, October 20, 2025

Κορονοϊός: Γιατί η «ανοσία της αγέλης» είναι επικίνδυνη;

Η άφιξη του δεύτερου κύματος οδήγησαν στη σκέψη για την «ανοσία της αγέλης», σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Οι υπέρμαχοι αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανοσία στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και στη συνέχεια και στις ευπαθείς ομάδες.

Αυτή η προσέγγιση αποτελεί μια επικίνδυνη «επιστημονική πλάνη» που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet ανακοινώνεται η σημασία παρεμβάσεων έναντι του COVID-19.

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από την ακαδημαϊκή υπότροφο Δρ. Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη και τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ,) και Θάνο Δημόπουλο (Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Διαβάστε επίσης:  ΟΣΑΚ – Χαιρετίζει τον διορισμό του Πρώτου Συνηγόρου του Ασθενούς στην Κύπρο

Οποιαδήποτε στρατηγική πρόληψης της πανδημίας που βασίζεται στην ανάπτυξη ανοσίας από μόλυνση με COVID-19 είναι προβληματική. Η μη-ελεγχόμενη μετάδοση στα νεότερα άτομα ελλοχεύει σημαντικό κίνδυνο νόσου και θνησιμότητας σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 στα άτομα που έχουν μολυνθεί.

Μια τέτοια στρατηγική δεν μπορεί να τερματίσει την πανδημία του COVID-19 αλλά θα προκαλούσε επαναλαμβανόμενες επιδημίες, όπως συνέβη με πολλές μολυσματικές ασθένειες πριν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Επίσης, θα προκαλούσε ένα συνεχές φορτίο στην οικονομία και τους επαγγελματίες υγείας, αρκετοί εκ΄ των οποίων εκτέθηκαν στον COVID-19.

Επιπλέον, δεν είναι γνωστό ποιοι μπορούν να νοσήσουν με μακροπρόθεσμα συμπτώματα COVID. Το να καθορίσουμε τις ευάλωτες ομάδες είναι περίπλοκο, αλλά ακόμα κι αν επιτευχθεί αυτό, το ποσοστό των ευάλωτων ομάδων απαριθμεί έως και το 30% του πληθυσμού σε μερικές περιοχές.

Διαβάστε επίσης:  Χαριλάου: «Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο η ταλαιπωρία των ασθενών στα φαρμακεία των γενικών νοσοκομείων»

Η παρατεταμένη απομόνωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού είναι πρακτικά αδύνατο και ανήθικο. Μια τέτοια προσέγγιση κινδυνεύει, επίσης, να επιδεινώσει περαιτέρω τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Στοχευμένες δράσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αλλά πρέπει να συμβαδίζουν με πολυεπίπεδες πρακτικές και για το γενικό πληθυσμό.

 

Hot this week

Αυξημένο ενδιαφέρον για την Ιατρική Σχολή του Παραρτήματος Κύπρου του ΕΚΠΑ – 300 αιτήσεις για 60 θέσεις

Αυξημένο ενδιαφέρον για ιατρική σχολή ΕΚΠΑ παραρτήματος Κύπρου, λέει...

Διεπιστημονικό συνέδριο στην Ιατρική Σχολή Λευκωσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξένησε διεπιστημονικό συνέδριο...

Αναλαμβάνει στις 20/10 ο Συνήγορος του Ασθενούς

Αναλαμβάνει από τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, επισήμως τα καθήκοντά...

Προκήρυξη θέσεων Βοηθών Λογιστικών Λειτουργών (17-10-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

Σπάνια εντοπίζονται: Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή στην Κύπρο παραμένει αόρατη

Παιδιά με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή μένουν απαρατήρητα Το μεγαλύτερο...

Topics

Ανάγκη διόρθωσης διαδικασιών αντικατάστασης προσωπικού γιατρού στο ΓεΣΥ μετά από καταγγελίες

Στη ρύθμιση των διαδικασιών που διέπουν τον ορισμό αντικαταστάτη...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (17-10-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Προκήρυξη πέντε κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (17-10-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Προκήρυξη θέσεων Βοηθών Λογιστικών Λειτουργών (17-10-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

Διεπιστημονικό συνέδριο στην Ιατρική Σχολή Λευκωσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξένησε διεπιστημονικό συνέδριο...

Η Κύπρος στην πρώτη γραμμή κατά του καρκίνου στην Ευρώπη!

Ισχυρή έκκληση απευθύνουν στον Υπουργό Υγείας, Μ. Δαμιανού, ο...

Related Articles

Popular Categories