Saturday, October 5, 2024

Tο 90% των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται σε προβλήματα της καρδιάς

Ένας στους 100.000 ανθρώπους μικρής ηλικίας ανά έτος πεθαίνει αιφνιδίως, ενώ το 90% των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται σε προβλήματα της καρδιάς, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες στο πλαίσιο του 44ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στη Θεσσαλονίκη (ΕΚΕ).

Για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου, η ΕΚΕ συστήνει ενδελεχή προαθλητικό έλεγχο και μάλιστα για πρώτη φορά αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στους καρδιολόγους οδηγό του προαθλητικού ελέγχου, στον οποίο πρέπει να υποβάλλονται όχι μόνο οι επαγγελματίες αθλητές αλλά και οι μαθητές.

«Τα πρωτόκολλα δεν αλλάζουν αλλά επικαιροποιούνται βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Το βασικό είναι η σωστή κλινική εξέταση, το ιστορικό του παιδιού και κυρίως ένα καρδιογράφημα. Από εκεί και πέρα, αν κρίνει ο καρδιολόγος ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, θα γίνουν. Μιλάμε για ένα υπερηχογράφημα, για μαγνητική καρδιάς και γονιδιακό έλεγχο εφόσον υπάρχουν ενδείξεις. Υπάρχει ένας αλγόριθμος που ακολουθείται και πρέπει να τηρείται από όλους για τη διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών ή μη ή μυοκαρδιοπαθειών», επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Τούτουζας. Ανάλογα με τα ευρήματα, οι συστάσεις προς αυτούς που κινδυνεύουν μπορεί να είναι η διακοπή της άθλησης ή διακοπή μόνο της ανταγωνιστικής άθλησης.

Διαβάστε επίσης:  Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για αντιμικροβιακή αντοχή μέσω παιχνιδιού από την ΕΕ

Hot this week

Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ

Σε διάψευση αναφορών περί απόρριψης της πρότασής του για τη...

Συνολικά 170 γυναίκες έκαναν χρήση της κοινοτικής μαιευτικής, λέει ο ΟΚΥπΥ

Αυξητική τάση παρατηρείται στα περιστατικά γυναικών που αποτείνονται σε...

Προκήρυξη 6 κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (Διάφορες Ειδικότητες) (04-10-2024)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Προκήρυξη τεσσάρων κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (20-09-2024)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Related Articles

Popular Categories