Έγκριση της πρώτης θεραπείας υπερτροφικής καρδιοπάθειας

Η έγκριση βασίστηκε στις μελέτες EXPLORER-HCM και VALOR-HCM, οι οποίες έδειξαν σημαντικό όφελος στους ασθενείς που πήραν τη θεραπεία

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο ενδείκνυται για τη θεραπεία της υπετροφικής καρδιοπάθειας.

Πρόκειται για το mavacamten της Bristol Myers Squibb για τη θεραπεία της συμπτωματικής αποφρακτικής υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας σε ενήλικους ασθενείς (κατηγορίας II-III κατά την Καρδιολογική Εταιρεία Νέας Υόρκης, NYHA).

Το mavacamten είναι ο πρώτος και μοναδικός αλλοστερικός και αναστρέψιμος εκλεκτικός αναστολέας της καρδιακής μυοσίνης που εγκρίνεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν περιλαμβάνεται η Μ. Βρετανία) και ο πρώτος αναστολέας καρδιακής μυοσίνης που στοχεύει την υποκείμενη παθοφυσιολογία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας.

Διαβάστε επίσης:  Πρόσληψη Φροντιστών Υγείας για τις ανάγκες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (07-11-2025)

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίστηκε σε θετικά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3, τη μελέτη EXPLORER-HCM και τη μελέτη VALOR-HCM. Το φάρμακο διατίθεται σε μορφή κάψουλας 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 15 mg.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να έχει κληρονομικό χαρακτήρα και να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Οι ασθενείς συνήθως διαγιγνώσκονται στην ηλικία μεταξύ 40 ή 50 ετών και εμφανίζουν, σε ποσοστό 50%, κληρονομική προδιάθεση.

Τα συμπτώματά της είναι η δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη και κόπωση, αλλά και σοβαρές επιπλοκές.

Υπολογίζεται ότι η αποφρακτική υπερτροφική καρδιοπάθεια προσβάλλει 400.000-600.000 άτομα παγκοσμίως, ωστόσο πολλοί ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι ή ασυμπτωματικοί.

Διαβάστε επίσης:  Επίτιμος πρόεδρος ΟΣΑΚ: Ευνοούν οικονομικά συμφέροντα εις βάρος των ασθενών

Hot this week

Οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ καλούνται να αξιολογήσουν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς

Παγκύπρια έρευνα για την εμπειρία των δικαιούχων Γενικού Συστήματος...

Ν. Χριστοδουλίδης: «Μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρότερη και υγιέστερη Ευρώπη»

Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε τα θεμέλια για μια ισχυρότερη,...

Πρόσληψη Φροντιστών Υγείας για τις ανάγκες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (07-11-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

Επίτιμος πρόεδρος ΟΣΑΚ: Ευνοούν οικονομικά συμφέροντα εις βάρος των ασθενών

Οι περισσότεροι βουλευτές δεν έχουν αντιληφθεί τα προβλήματα που...

Ανησυχία για την αύξηση στις καισαρικές: 6 στις 10 γεννήσεις με χειρουργείο

Έξι στις δέκα γεννήσεις στην Κύπρο γίνονται πλέον με...

Related Articles

Popular Categories