5 tips για την διατροφή μας το καλοκαίρι

Επιμέλεια Δάφνη Πολυκάρπου

Το βασικό στη διατροφή μας το καλοκαίρι είναι να καταναλώνουμε αρκετά υγρά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως φρούτα και λαχανικά, ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι.

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βάνα Γιάγκου παραχώρησε στο goodlife.cy συμβουλές για την καλοκαιρινή διατροφή,

  • Η διατροφή το καλοκαίρι όπως και τον υπόλοιπο χρόνο πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, δίδοντας επίσης έμφαση και στην επαρκή κατανάλωση υγρών.
      • Υδατάνθρακες

        Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι κυρίως σύνθετοι και να προέρχονται κυρίως από δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως, καλή πηγή υδατανθράκων είναι τα φρούτα και λαχανικά όπου το καλοκαίρι βρίσκονται σε αφθονία

      •  

        Πρωτεΐνες

        Η πρόσληψη των πρωτεϊνών τους καλοκαιρινούς μήνες να προέρχονται από συχνή κατανάλωση ψαριών και των θαλασσινών 2-3 φορές την εβδομάδα, πουλερικών 1-2 φορές την εβδομάδα και το κόκκινο κρέας πρέπει να περιοριστεί σε 1 φορά την εβδομάδα. Τα αυγά σε 2-3 φορές την εβδομάδα, όσπρια και δημητριακά 1-2 φορές την εβδομάδα

      •  

        Λίπη

        Τα λίπη της διατροφής πρέπει να προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο και να περιοριστούν κυρίως τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται κυρίως στα γλυκά, παγωτά  και γενικότερα στα τρόφιμα “fast food”

  • Σημαντική είναι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και λαχανικά.
  • Συνίσταται η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, με έμφαση στα φρούτα εποχής (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι κλπ.) και στις σαλάτες.
  • Προσοχή πρέπει να δοθεί στον τρόπο μαγειρέματος, όπου τα φαγητά είναι καλύτερα λόγω της ζέστης να είναι πιο απλά μαγειρεμένα, χωρίς την προσθήκη αρκετού λίπους και με μεθόδους όπως το ψήσιμο στον φούρνο ή στο γκριλ. Το τηγάνισμα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
    • • 1 ποτήρι κρασί 100 θερμίδες
      • 1 ποτήρι μπίρα 110 θερμίδες
      • 1 μερίδα ούζο 150 θερμίδες
      • 1 μερίδα ουίσκι 200 θερμίδες
      • 1 μερίδα βότκα 200 θερμίδες
Διαβάστε επίσης:  Η υγιεινή των χεριών μειώνει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις