Κεράσια – Το φρούτο του καλοκαιριού – Ποιες οι θρεπτικές του αξίες

Τα κεράσια είναι από τα πιο λαχταριστά φρούτα του καλοκαιριού και τα βρίσκουμε στην αγορά από τον Μάιο ως περίπου τα τέλη Ιουλίου, ίσως και λίγο αργότερα.

Είναι φτωχά σε θερμίδες, καθώς ένα φλιτζάνι κεράσια αποδίδει περίπου 80-90 θερμίδες.

Εκτός από τη μικρή τους θερμιδική αξία προκαλούν γρήγορα και το αίσθημα κορεσμού, κάτι που τα καθιστά ιδανικά σε περιόδους δίαιτας.

Όσον αφορά τα θρεπτικά τους συστατικά, τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, στις βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β9 του συμπλέγματος Β και C.

Ακόμα, είναι πλούσια σε φυτοστερόλες και φυτικές ίνες, ενώ η περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο είναι μικρότερη.

Τα κεράσια αξίζει να τα καταναλώνουμε καθημερινά το καλοκαίρι επειδή έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνες και βιταμίνες.

Οι φυτοστερόλες που επίσης περιέχουν, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Τα κεράσια αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών, όπως το β-καροτένιο και η λουτεΐνη που δρουν κατά των ελεύθερων ριζών και της πρόωρης γήρανσης που αυτές προκαλούν.

Επίσης ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και δρουν ως φυσικά υπακτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Επίσης προάγουν την έκκριση ορισμένων πεπτικών ουσιών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Είναι γνωστά επίσης τα κεράσια για την αποτοξινωτική δράση τους χάρη στην πληθώρα των συστατικών τους.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεράσια για την αποβολή των τοξινών από το συκώτι και τα νεφρά.

Η δράση τους κατά των πόνων των αρθρώσεων και της ουρικής αρθρίτιδας θα πρέπει να αναφερθεί, καθώς η τακτική κατανάλωσή τους περιορίζει την παραγωγή του ουρικού οξέος που προκαλεί την παραπάνω πάθηση.

Σύμφωνα με μελέτες τα κεράσια συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, κι έτσι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα με άμεση επίδραση κατά του σακχαρώδους διαβήτη και της υπεργλυκαιμίας.

Επίσης τα κεράσια είναι καλή πηγή μελατονίνης και η κατανάλωσή τους σχετίζεται με την καταπολέμηση της αϋπνίας και τη μείωση της νευρικότητας.

Τέλος, πολλοί γνωρίζουν ότι το αφέψημα από τα κοτσάνια των κερασιών είναι ευεργετικό καθώς έχει ισχυρή διουρητική δράση συμβάλλοντας στην αποβολή τοξινών και στη μείωση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης, αρκεί να καταναλώνεται βραστό δύο φορές την ημέρα.