Wednesday, February 26, 2025

H διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό για τον Κορωνοϊό

Πολλές επιστημονικές μελέτες ανακάλυψαν ότι η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα και στη διάρκεια των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής «BMJ Nutrition Prevention & Health» κατέδειξε ότι όσοι έκαναν προηγουμένως κατά βάση φυτοφαγία ή ψαροφαγία, είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου Covid-19.

Αναλυτικότερα η μελέτη συνέλεξε στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος και συσχέτισε αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων Covid-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό, ενώ οι 430 ήπια).

Διαβάστε επίσης:  Δεν εφαρμόζεται από τον ΟΚΥπΥ η νομοθεσία για απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων

Διαπιστώθηκε επίσης, σε σχέση με όσους ακολουθούσαν φυτοφαγία αποφεύγοντας το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19.

Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορονοϊό.

Η φυτοφαγική διατροφή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Hot this week

Πειραματική δοκιμή γονιδιακής θεραπείας βοήθησε τέσσερα τυφλά νήπια

Μια πειραματική δοκιμή γονιδιακής θεραπείας βοήθησε τέσσερα νήπια, που...

Ανησυχία ΠΑΣΥΚΙ για έλλειψη διαλόγου στο ν/σ για ίδρυση Πανεπιστημιακών Κλινικών

Η έλλειψη διαλόγου και διαφάνειας γύρω από την προώθηση...

ΟΑΥ: Νέα ομάδα “επόπτη εισαγωγών” για τον έλεγχο αχρείαστων νοσηλειών και επεμβάσεων στο ΓεΣΥ

Στόχος να περιοριστούν οι αχρείαστες εισαγωγές και επεμβάσεις για...

Αύξηση χρόνιων ασθενών στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου

Αύξηση στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση καταγράφεται στη...

Έγκλημα η απουσία νοσηλευτών-συνοδών για παιδιά με διαβήτη τύπου 1

Πολλοί γονείς παιδιών σε προσχολική και σχολική ηλικία αναγκάζονται...

Topics

ΟΑΥ: Νέα ομάδα “επόπτη εισαγωγών” για τον έλεγχο αχρείαστων νοσηλειών και επεμβάσεων στο ΓεΣΥ

Στόχος να περιοριστούν οι αχρείαστες εισαγωγές και επεμβάσεις για...

Πέραν των 25.000 οι επισκέψεις στο ΤΑΕΠ Παίδων σε 2 χρόνια

Ένα μεγάλο εύρος αφορούν τα χιλιάδες περιστατικά που έχουν...

Σημαντική για τους ρευματοπαθείς η αύξηση των φυσιοθεραπειών μέσω ΓεΣΥ

Μια σημαντική εξέλιξη για τους ρευματοπαθείς, αφού μετά...

Στα σκαριά εθνική στρατηγική για διατροφικές διαταραχές, λέει ο Υπουργός Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει να αναπτύξει εθνική στρατηγική...

Συζητήσεις για ΤΑΕΠ Παίδων και σε άλλες πόλεις

Ξεπέρασαν τις 25 χιλιάδες οι επισκέψεις μικρών ασθενών στο...

Related Articles

Popular Categories