Φούσκωμα – Τι είναι και πότε πρέπει να σας ανησυχήσει

A woman waist part with overwight and some pain in her body

Το φούσκωμα είναι ένα δυσάρεστο και άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα. Τις περισσότερες φορές, τα αίτια του προβλήματος είναι αβλαβή και δεν πρέπει να εμπνέουν ανησυχία.

Ως φούσκωμα ορίζεται η διόγκωση ή η αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής περιοχής. Ο πόνος προκαλείται επειδή το στομάχι σφίγγει και υπάρχει έντονο αίσθημα πληρότητας.

Δείτε ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος!

 

Υπερβολικά αέρια

Το αυξημένα αέρια στο έντερο είναι ίσως η πιο κοινή αιτία του φουσκώματος. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον πόνο, είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κρεμμύδια και το μπρόκολο.

Διαβάστε επίσης:  Αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα – Συστάσεις Υπ. Υγείας

Δυσκοιλιότητα

Βάζοντας στο πιάτο σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθάτε στη ρύθμιση του πεπτικού και την αποφυγή του φουσκώματος.

Κατάποση αέρα

Η κατάποση αέρα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Για αυτό, μην μιλάτε ενώ τρώτε, μην τρώτε όρθιοι και μην πίνετε αεριούχα ποτά και αναψυκτικά.

Τροφικές δυσανεξίες

Η τροφική δυσανεξία προκαλεί φούσκωμα λόγω της παραγωγής αερίων κατά την πέψη των τροφών ή όταν το έντερο δεν εκκενωθεί σωστά. Ένοχες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, η γλουτένη, τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών) και τα τεχνητά γλυκαντικά.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου οφείλεται σε διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου -που επηρεάζεται από το άγχος-

Διαβάστε επίσης:  Επιτροπή Υγείας: Φραστικές επιθέσεις κατά ιατρών λόγω ελλιπούς ενημέρωσης ασθενών

Η κοιλιοκάκη οφείλεται στην αδυναμία του εντέρου να απορροφήσει τη γλουτένη από το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πόνους στο στομάχι και λήθαργο και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και κάποιες μέρες.

 

Πάντως εάν το φούσκωμα διαρκεί τις περισσότερες ημέρες σε μια περίοδο τριών εβδομάδων, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε γιατρό.