10 μύθοι για το λίπος

Αυτοί οι μύθοι μπορούν να καταστήσουν σε κίνδυνο την ζωή των ατόμων ή να σταθούν εμπόδιο στην άμεση αντιμετώπιση του. Πάμε να δούμε τους 10 μύθους για το λίπος.

Μύθος #1
Εύκολη υπόθεση η απώλεια λίπους
Ένας μύθος που επικρατεί είναι ότι το λίπος χάνεται εύκολα. Οι άνθρωποι που έχουν συσσώρευση λίπους σε μη επιθυμητά σημεία προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν είτε με γυμναστική και καλή διατροφή, είτε με χειρουργικές επεμβάσεις. Όταν ασκείσαι και εστιάζεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, υπάρχει ο κίνδυνος να σφίξεις τους μυς σε εκείνη την περιοχή. Το υπόλοιπο σώμα όμως εξακολουθεί να έχει λίπος, οπότε το σώμα αποκτά μια ανομοιόμορφη εικόνα. Για να αποτραπεί αυτό, θα πρέπει να γίνεται άσκηση σε όλο το σώμα, προκειμένου να μειωθεί το λίπος.

Μύθος #2
Τα γονίδιά είναι υπαίτια για το λίπος
Μια λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί για το λίπος είναι ότι οφείλεται στα γονίδιά του ατόμου. Είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο η συσσώρευση λίπους στο σώμα να οφείλεται μόνο στην κληρονομικότητα του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:  Γιορτές χωρίς ταξίδια και μεγάλες συναθροίσεις συνιστούν οι ειδικοί

Μύθος #3
Η κυτταρίτιδα ελαττώνεται δυσκολότερα από το συνολικό λίπος
Η κυτταρίτιδα αποτελεί την συγκέντρωση νερού και λίπους στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Είναι δυσκολότερο να ελαττωθεί σε σύγκριση με το συνολικό λίπος, δεν είναι όμως ανέφικτο. Με σωστή διατροφή και άσκηση μπορεί να μειωθεί η εμφάνιση της στο δέρμα.

Μύθος #4
Πρέπει να αποφεύγουμε το βραδινό, διότι αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στο σώμα
Οι θερμίδες είτε καταναλωθούν το πρωί είτε το βράδυ, παραμένουν οι ίδιες. Συνεπώς, το ελαφρύ βραδινό γεύμα δεν παχαίνει, σίγουρα όμως δεν είναι καλό να καταναλώνεται κοντά στην ώρα του ύπνου. Η πεποίθηση αυτή έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους που τρώνε αρκετά, κυρίως όμως εκτός σπιτιού. Καταναλώνουν πολλά σνακς και «γρήγορο φαγητό». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φορτώνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον θερμίδες, που οδηγούν στην αύξηση του βάρους.

Διαβάστε επίσης:  Πόσο ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας στους άνω των 50

Μύθος #5
Εάν δεν τρώμε λίπος, δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας
Οι αποθήκες του λίπους στο σώμα μας μπορούν να γεμίσουν ακόμη και αν δεν καταναλώνουμε συνεχώς λιπαρά. Η επαρκής ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους το εξισορροπεί στον οργανισμό.

Μύθος #6
Οι χυμοί αποτοξινώνουν
Οι άνθρωποι στρέφονται στα φρούτα και τα λαχανικά για να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή. Οι χυμοί αποτοξινώνουν, όμως το αποτέλεσμα είναι προσωρινό. Για να υπάρχει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, θα πρέπει να ελέγχεται η διατροφή προκειμένου, να υπάρξει καύση του λίπους.

Μύθος #7
Τα βάρη μας φουσκώνουν και εγκλωβίζουν το λίπος
Τα βάρη φουσκώνουν και δημιουργούν μυϊκή μάζα. Όταν συνδυάζεται με αερόβια άσκηση δεν φουσκώνουν, ενώ με την αύξηση της μυϊκής μάζας κάνουμε περισσότερες καύσεις, με αποτέλεσμα να μειώνεται το λίπος. Εάν ακολουθείται η άσκηση και από μια ισορροπημένη διατροφή, τότε τα αποτελέσματα είναι θεαματικά για το σώμα μας.

Διαβάστε επίσης:  Αντιγήρανση: 5 μύθοι και αλήθειες που οφείλετε να γνωρίζετε

Μύθος #8
Η αερόβια άσκηση καίει το λίπος
Η έντονη άσκηση διατηρεί το σώμα σε φόρμα και δημιουργεί καύσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η έντονη αερόβια άσκηση καίει το λίπος.

Μύθος #9
Πάνω από 20 λεπτά άσκησης καίει το λίπος
Ο τύπος της άσκησης και η ένταση με την οποία την κάνουμε, είναι υπαίτια για την καύση του λίπους. Εάν η άσκηση κρατάει ώρα, το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμη ύλη. Η θεωρία των 20 λεπτών όμως δεν ισχύει ότι βοηθάει στην καύση του λίπους.

Μύθος #10
Χάπι για καύση του λίπους
Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και υπόσχονται καύση του λίπους, δεν είναι τόσο αξιόπιστα. Συνήθως, οι ειδικοί συνιστούν ότι πρέπει να λαμβάνονται συμπληρωματικά με μία ισορροπημένη διατροφή. Η λάθος χρήση τους ή η υπερβολική, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.

ΠΗΓΗmaxmag.gr