Το λουβί δεν φουσκώνει και ρίχνει την χοληστερόλη

Συνήθως, όταν συζητάμε για τα όσπρια, τα κλασικά φασόλια είναι αυτά που έρχονται στο μυαλό μας. Ωστόσο, τα μαυρομάτικα φασόλια (το λουβι), τα οποία, είναι εξίσου ενδιαφέροντα και διαθέτουν πολλά θρεπτικά οφέλη, με μια κούπα να καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες και το 60% των αναγκών σε φυλλικό οξύ. Μάλιστα, αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ενώ σε συνδυασμό με ρύζι ολικής άλεσης, αυξάνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών που παρέχουν.

Μια μικρή έρευνα επίσης αναφέρει ότι, παρά την πρόκληση του μετεωρισμού λόγω των φυτικών ινών που δεν διασπώνται από το πεπτικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα προσαρμόζεται με τον χρόνο στην κατανάλωση οσπρίων, ειδικά μαυροματικών, μειώνοντας το πρόβλημα του μετεωρισμού. Συνεπώς, ο στόχος είναι η κατανάλωση ενάμισι φλιτζανιού μαυροματικών εβδομαδιαία.

Διαβάστε επίσης:  Χορηγούνται στη Βρετανία τα πρώτα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του μελανώματος

Εκτός από τα φυτικά ιδιαίτερα σημαντικά, τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν θειαμίνη (Β1), η οποία είναι ουσιώδης για την εγκεφαλική λειτουργία. Επιπλέον, η κατανάλωση λουβιού και άλλων όσπριων συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, τη ρύθμιση του σακχάρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.