Έρευνα: Τα πρόσωπα με ρυτίδες κρίθηκαν λιγότερο ελκυστικά – Η επιφανιακή αντίληψη της κοινωνίας

Οι πολλές ρυτίδες σε νεαρές ηλικίες, αποτελούν αδικία για τους ανθρώπους που τις φέρουν. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Psychologica, οι άνθρωποι με πολλές ρυτίδες, παρόλο που δεν έχουν φθάσει σε ηλικία τρίτης ηλικίας, θεωρούνται λιγότερο ευχάριστοι. Αυτό αναδεικνύει τον σκληρό και κριτικό χαρακτήρα της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς και την επιφανειακή μας αντίληψη για τους άλλους ανθρώπους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου πραγματοποίησαν ένα πείραμα, καλώντας 353 άτομα να αξιολογήσουν εικόνες αβατάρ με και χωρίς ρυτίδες. Οι συμμετέχοντες κρίνανε την ελκυστικότητα, την ευχάριστη προσωπικότητα, την αξιοπιστία και άλλα χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει συναισθήματα όπως η ευτυχία, ο θυμός και η θλίψη.

Διαβάστε επίσης:  Συμπτώματα της Κατάθλιψης

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: Τα πρόσωπα με ρυτίδες κρίθηκαν λιγότερο ελκυστικά και ευχάριστα, ενώ φαίνεται να εκφράζουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, ενώ παρατηρήθηκε ότι διατηρείται σε όλο το φάσμα ηλικιών των συμμετεχόντων, από τα 18 έως τα 68 έτη.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι με χαλαρό δέρμα και οι ηλικιωμένοι μπορεί να αντιμετωπίζονται με προκατάληψη ως λιγότερο ευχάριστοι, κυρίως λόγω των ρυτίδων στο πρόσωπό τους και της μειωμένης ελκυστικότητάς τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι δύσκολο να αλλάξουν, αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.