Ο κρύος καιρός φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς μας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψυχρή θερμοκρασία μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Για παράδειγμα, η εφαρμογή πάγου σε τραυματισμένο μυ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, ενώ η δροσερή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Ακόμη, ένα κρύο ντους μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις της ψυχρής έκθεσης δεν είναι τόσο θετικές.

Παρά την ευεργετική επίδραση της ψυχρής θερμοκρασίας σε ορισμένα σενάρια, υπάρχουν και απειλές για την καρδιά. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, κατά τους χειμερινούς μήνες, περίπου 6.000 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, κυρίως σε περιόδους έντονης ψύχρας.

Διαβάστε επίσης:  Συμφωνίες Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ενέκρινε το Υπουργικό

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science of the Total Environment» ανέδειξε ότι ακόμη και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 12%, ιδίως για άτομα άνω των 65 ετών.

Η επίδραση του κρύου καιρού στην καρδιά είναι διαφορετική από αυτήν της έκθεσης στο κρύο νερό. Κατά την έκθεση στο κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακά προβλήματα. Αντίθετα, η συνήθης έκθεση στο κρύο νερό σταδιακά προσαρμόζει το σώμα και μπορεί να βελτιώσει την αντοχή σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης:  Απεργία στα κρατικά νοσηλευτήρια εντός Οκτωβρίου αποφάσισαν οι συντεχνίες

Ωστόσο, ο ψυχρός καιρός φέρνει διαφορετικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από ιούς. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, η αναπνοή στον ψυχρό αέρα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να οδηγήσει σε ξηρότητα της βλέννας στη μύτη, μειώνοντας την προστασία από ιούς.

Για να προστατευτείτε από το κρύο, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι σημαντικό να κρατάτε ζεστό το σώμα σας και να προσέχετε την υγεία σας. Τυλίξτε ένα φουλάρι γύρω από το πρόσωπό σας και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκή ύπνο και φυσική άσκηση για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.