Το καλοκαίρι με τις χάρες του… και τις παγίδες του όμως

Καλοκαίρι και προστασία  – Γι’ αυτό ενημερωθείτε για να μην την πάθετε

Επιμέλεια: Κριστίν Κιλικίτα

Οι οκτώ μύθοι για τον ήλιο που σας καίνε…

Ετοιμαστείτε να μάθετε όλη την αλήθεια για τους δείκτες προστασίας και τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό που θα σας προστατέψει πραγματικά από τον ήλιο, έτσι ώστε φέτος το καλοκαίρι να μην την βγάλετε πάλι με γιαούρτι στο πρόσωπο…
Η προστασία από τον ήλιο είναι απολύτως απαραίτητη. Πολλές φορές νομίζουμε ότι προστατευόμαστε, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε εκτεθειμένοι.
Ενημερωθείτε, λοιπόν, για τους μύθους γύρω από την προστασία από τον ήλιο, για να είστε ασφαλείς και πανέτοιμοι να δεχθείτε τις ακτίνες του.

1. Το σταδιακό μαύρισμα μάς προστατεύει από τα εγκαύματα
Σίγουρα το να βγείτε στο δυνατό ήλιο με κάτασπρο δέρμα αποτελεί μια πολύ κακή επιλογή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μαύρισμα (είτε αυτό προέρχεται από φυσικούς είτε από τεχνικούς τρόπους) προσφέρει προστασία με δείκτη γύρω στο 2 με 3 στους ανθρώπους που έχουν ανοιχτόχρωμο προς μέτριο τόνο επιδερμίδας, δηλαδή η προστασία του μαυρίσματος ισοδυναμεί με ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 2.

2. Δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό νωρίς το πρωί
Μπορεί οι ώρες υψηλού κινδύνου να είναι από τις 11 μέχρι τις 4 κι εσείς να φροντίζετε να κάνετε τη γυμναστική σας ή τις εξωτερικές δουλειές σας νωρίς το πρωί, αυτό όμως δεν σας κρατά απόλυτα προφυλαγμένους από τον ήλιο. Ο λόγος είναι ότι παρόλο που οι ακτίνες UVB είναι πιο έντονες από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, αυτές τις ώρες οι ακτίνες UVA υπάρχουν, οπότε υπάρχει και φως έξω, ακόμη και νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ή τις μέρες με συννεφιά. Οι UVA εισχωρούν βαθιά στην επιδερμίδα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν τους ξέρετε…

Διαβάστε επίσης:  Παράταση ενός έτους στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ

3. Αν φοράμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε
Οι δείκτες προστασίας στα αντηλιακά κάθε χρόνο φαίνεται να ανεβαίνουν και σίγουρα αισθάνεστε πολύ σίγουροι για την αγορά σας. Δυστυχώς όμως, η διαφορά στην προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά με υψηλότερο δείκτη προστασίας είναι μικρή. Για παράδειγμα το αντηλιακό με SPF15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB του ήλιου, ενώ το αντηλιακό με SPF30 μπλοκάρει το 97% και με SPF50 το 98%. Αυτό που πρέπει να κοιτάτε προσεκτικά είναι όχι τόσο πολύ τον υψηλό δείκτη προστασίας, αλλά το να είναι ένα αντηλιακό που να προστατεύει και από τις UVA αλλά και από τις UVB ακτίνες. Όσον αφορά το δείκτη προστασίας, προτιμήστε αυτά με 15-30, ανάλογα με το πόση ώρα κάθεστε στον ήλιο, πόσο ιδρώνετε κ.λπ.

4. Το water resistant σημαίνει αδιάβροχο
Το καλοκαίρι επιλέγουμε αντηλιακά με την ένδειξή water resistant, μιας και κάνουμε μπάνια στη θάλασσα και βρεχόμαστε. Πιθανόν, όμως, να έχετε παρατηρήσει ότι μετά από μια μέρα στη θάλασσα, γυρίζετε σπίτι πάλι κόκκινοι και αφυδατωμένοι, αν και βάλατε αντηλιακό, πιστεύοντας ότι είναι αδιάβροχο και αντέχει στο νερό. Σας έχουμε νέα. Το αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο! Το water resistant σημαίνει ότι αν βραχείτε αυτό δεν θα φύγει αμέσως και ότι θα παραμείνει στο δέρμα σας περισσότερη ώρα από το απλό αντηλιακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει στην επιδερμίδα σας όλη την ημέρα. Κάθε φορά που βουτάτε στο νερό και σκουπίζεστε, χάνει μέρος της προστασίας του, γι’ αυτό φροντίστε να το ανανεώνετε συχνά.

Διαβάστε επίσης:  Άρχισε η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κλινικών εργαστηρίων στον ΟΚΥΠΥ

5. Το καπέλο προστατεύει το κεφάλι και το πρόσωπό σας
Η αλήθεια είναι ότι το αντηλιακό στο πρόσωπο, ειδικά όταν ιδρώνουμε, δημιουργεί άσχημη αίσθηση και το καπέλο αποτελεί μια καλή λύση. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι το καπέλο μπλοκάρει τις ακτίνες που έρχονται κατευθείαν από ψηλά, όχι όμως αυτές που αντανακλούν από το έδαφος. Και μη νομίζετε ότι από αυτές δεν κινδυνεύετε. Η αντανάκλαση του νερού, η άμμος αλλά και το χιόνι είναι αρκετά ώστε να προκαλέσει ζημιά. Γι’ αυτό εκτός από το καπέλο, φορέστε το αντηλιακό αλλά και γυαλιά ηλίου για μεγαλύτερη προστασία.

6. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα μπλοκάρουν τον ήλιο
Τα σκούρα χρώματα όντως απορροφούν τη ζέστη και μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερη δυσφορία. Στην πραγματικότητα όμως προσφέρουν περισσότερη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα, ενώ σημασία έχει και το ύφασμα. Αν μπορείτε να δείτε το φως μέσα σε ένα ύφασμα, σημαίνει ότι οι ακτίνες UV μπορούν να το διαπεράσουν, γι’ αυτό επιλέξτε σκουρόχρωμα ρούχα με UPF (ulta violet protection factor) 50 ή περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:  Άρχισε 10/4 η πληροφόρηση ΟΑΥ για έκβαση αιτημάτων λογοθεραπείας σε δικαιούχους

7. Αν έχουμε σκουρόχρωμο δέρμα δεν κινδυνεύουμε
Το σκούρο δέρμα σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο να πάθουμε έγκαυμα, λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης μελανίνης στην επιδερμίδα μας. Ακόμη κι αν δεν καίγεστε εύκολα, χρειάζεστε απαραιτήτως προστασία. Σε καμία περίπτωση μην βγείτε στον ήλιο απροστάτευτη.

8. Χρειαζόμαστε απευθείας τις ακτίνες του ήλιου για τη σύνθεση της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες, αφού κρατά τα οστά μας γερά και βοηθά στην καύση του λίπους. Δυστυχώς όμως ο ήλιος δεν αποτελεί ούτε τον ασφαλή ούτε το σωστό τρόπο παραγωγής της βιταμίνης σε επάρκεια. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τον ήλιο μέχρι ένα βαθμό και στη συνέχεια να διατηρείτε υγιή το επίπεδο της βιταμίνης μέσω της διατροφής σας ή των συμπληρωμάτων διατροφής.