Τι συνιστούν οι πνευμονολόγοι στους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα κορωνοϊού

Τα επίμονα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στο επονομαζόμενο σύνδρομο Long COVID, το οποίο προσβάλλει το 10-30% των αναρρωσάντων ασθενών. Όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συνέταξε οδηγίες για να βοηθήσει τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων στην αντιμετώπισή του.

Όπως εξηγεί , με τον όρο «σύνδρομο Long COVID» αναφέρονται τα συμπτώματα, σημεία αλλά και οι επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποχωρήσουν μέχρι να συμπληρωθούν 12 εβδομάδες από την αρχική νόσο. Ή μπορεί να διαρκέσουν πέραν των 12 εβδομάδων. Στην πρώτη περίπτωση, ο ασθενής έχει συνεχιζόμενη συμπτωματική COVID-19 (ongoing symptomatic COVID-19). Στη δεύτερη έχει το μετά-COVID-19 σύνδρομο (post COVID-19 syndrome).

Κορονοϊός «διαρκείας»:Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς
Τα επίμονα (εμμένοντα) συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 12 εβδομάδες, αναλόγως με τη βαρύτητα της νόσου που προκάλεσε ο κορονοϊός και την προτέρα κατάσταση της υγείας του. Σε περίπτωση όμως που δεν βελτιώνονται ή παρουσιάσει νέα συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί από τον θεράποντα ιατρό του.

Διαβάστε επίσης:  Πλημμυρισμένες αποθήκες και… διαδικασία ενοικίασης: Στα χέρια του Υπουργού Υγείας η έκθεση γεγονότων

Οι ειδικοί της ΕΠΕ τονίζουν ότι το σύνδρομο Long COVID εμφανίζεται συχνότερα στους ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο συμπτώματα που πλήττουν την ποιότητα ζωής μπορεί να έχουν και μη νοσηλευθέντα άτομα.

Κορονοϊός «διαρκείας»: Πότε πρέπει να γίνεται επανέλεγχος
Σε κάθε περίπτωση, το σύνδρομο Long COVID προσβάλλει πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού. Έτσι μπορεί να προκαλέσει πλήθος συμπτωμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο, η ΕΠΕ συνιστά επανέλεγχο των αναρρωσάντων ασθενών, αναλόγως με την βαρύτητα της νόσου που τους είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Στους ασθενείς που νοσηλευτήκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή σε κοινό θάλαμο με σοβαρή πνευμονία συνιστά:

Διαβάστε επίσης:  Στον Υπ. Υγείας τη Δευτέρα έκθεση γεγονότων για ενοικίαση αποθήκης φαρμάκων

Να γίνει τηλεφωνική ή δια ζώσης εκτίμηση μέσα σε 4 εβδομάδες από το εξιτήριο

Να γίνει δια ζώσης εκτίμηση και ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις 12 εβδομάδες μετά το εξιτήριο

Στους ασθενείς στους οποίους ο κορωνοϊός προκάλεσε ήπια έως μέτρια πνευμονία και οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε κοινό θάλαμο ή κατ’ οίκον, η ΕΠΕ συνιστά:

Επανέλεγχο 12 εβδομάδες μετά την αρχική ανάρρωση (π.χ. εξιτήριο).

Αν έχουν επίμονα ή νέα συμπτώματα, ο επανέλεγχος πρέπει να γίνει νωρίτερα

Αναλόγως με τα ευρήματα αυτών των επανελέγχων, θα καθορίσει ο γιατρός τις περαιτέρω ενέργειές του.

Και ακτινογραφία θώρακος σε όλους τους ασθενείς στους οποίους ο κορωνοϊός προκάλεσε πνευμονία. Η ακτινογραφία συνιστάται να γίνεται 12 εβδομάδες μετά τη νόσηση.

Διαβάστε επίσης:  Πλημμυρισμένη αποθήκη φαρμάκων: «Όχι» ασφαλιστικής για αποζημίωση γιατί δεν είχε άδεια

Ποιοι χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία
Η ΕΠΕ τονίζει ακόμα πως όλοι οι ασθενείς που έχουν ορισμένα εμμένοντα συμπτώματα, πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευμένο πνευμονολογικό κέντρο, εστιασμένο στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Εναλλακτικά μπορούν να απευθύνονται στον θεράποντα πνευμονολόγο τους, ο οποίος θα τους υποβάλλει στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και, αναλόγως με τα ευρήματα, θα αποφασίσει για την παραπομπή τους.

Συμπτώματα που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα είναι:
Δύσπνοια
Βήχας
Αδυναμία και καταβολή, κατά τη διάρκεια της ηρεμίας ή της άσκησης

Ειδικά προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης χρειάζονται όλοι οι ασθενείς οι οποίοι ανάρρωσαν μεν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά έχουν επίμονα συμπτώματα:

Δύσπνοιας
Εύκολης κόπωσης
Αδυναμίας
Καταβολής και
Μυοσκελετικών αλγών